TÜRKİYE TENİS FEDERASYONUNUN 12. BÖLGE SPORCULARININ TENİSE BAŞLAMA NEDENLERİ VE BEKLENTİLERİNİN ARAŞTIRILMASI - DEMİRKIRAN, MEHMET EMİN (Fırat Üniveristesi, 2019)
Bu çalışmada, Türkiye Tenis federasyonunun 12. Bölgesinde bulunan 11 ilde tenis sporu ile uğraşanların tenis sporunu seçme sebeplerini ortaya çıkarmak amaçlanmıştır. Araştırmada Türkiye Tenis federasyonunun 12. Bölgesinde bulunan 11 ilde 2015-2017 yılları arasında, bu illerde tenis sporunu yapan 350 sporcuya anket çalışması uygulanmıştır. Ölçeklerde elde edilen verilerin değerlendirilmesinde SPSS 17 istatistiksel paket programından yararlanılmıştır. Anketlerden elde edilen veriler kullanılarak frekans, yüzde ve aritmetik ortalama dağılımları hesaplanmıştır. Farklılık tespitinde, Anova ve t testi kullanılmıştır. Bu çalışmanın sonucunda tenis sporuna yönelmenin en önemli nedenleri arasında; öğrencileri ailenin teşvik etmesi, kitle iletişim araçlarının etkisi, arkadaş grubunun etkisi, yaşanılan çevredeki sportif etkinlikler ve tenis sporuna olan ilgi, hareket etme ihtiyacı ve sağlık sayılmaktadır. Tenis sporundan beklentiler; iyi bir fiziki görünüme sahip olmak, stres atmak, rahatlamak, serbest zaman aktivitesi, oyun oynamak, eğlenmek, performansı arttırmak, öğrencilerde yeni bir çevre edinmek ve statü kazanmak olarak sıralanmıştır. Ayrıca tenis sporu ile uğraşanların gelir düzeyinin orta ve üst gelir grubu olduğu görülmüştür Tenis sporuna başlamadaki tesislerin fiziksel yeterliliği, uzman eğiticinin olması, basın ve yayın organlarında insanların daha fazla izleme imkânının sağlama, başarılı sporcuların sponsorluklar ile desteklenmesi, ebeveynlerden bir kişinin tenis sporu ile ilgilenmelerinin ve gelir durumlarının da artırılmasının olumlu etkisi olacağı sonucuna varılmıştır. Anahtar Kelimeler: Tenis, Spor, Federasyon, Beklenti

In this study, it was aimed to determine the reasons for the choice of dealing with the tennis sport in 11 provinces of 12. region of Turkey Tennis Federation. A survey was applied to 350 athletes between 2015 and 2016 years in 11 provinces of 12. region of Turkey Tennis Federation SPSS 17 statistical package program was used to evaluate the data obtained from the scales. Frequency, percentage and arithmetic mean distributions were calculated using the data obtained from the questionnaires. Anova and t test were used to determine the difference. As a result of this study, among the most important reasons for turning to tennis sport; At the students' level, the encouragement of the family, the effect of the mass media, the influence of the group of friends, the sports activities in the environment and the interest in tennis in the environment, the need to move and health are considered. In addition, it was seen that the income level of those engaged in tennis was middle and upper income group. Expectations from tennis; having a good physical appearance, relieving stress, relaxing, free time activity, playing games, having fun, improving performance, acquiring a new environment for students and gaining status. It was concluded that the physical competence of the facilities for starting tennis sports, providing more monitoring opportunities for people in expert trainers, press and broadcasting, supporting successful athletes with sponsorships, increasing the level of income of one person from the parents, and also increasing their income. Keywords: Tennis, Sports, Federation, Expectation
Tennis Federation of Turkey 12. regional athletesinvestigation of the reasons and expectations for starting tennis
Keywords: Spor