EDEBÎ ESERLERİ ÖĞRETİRKEN SANAL TUR OLUŞTURMA İŞLEMLERİ VE YÖNTEMDEKİ ESNEK BECERİLER - Kilişbekova, Nursaule; Süme, Gülda Çetindağ; Tançarikova, Alua (Ahmet BURAN, 2026)
Esnek beceriler (soft skills); edebiyat derslerinde iletişim ve düzenleyici evrensel öğrenme eylemlerini geliştirmeye, sanal turlar kullanarak çalışabilmeye, bilişim okuryazarlığı yeteneği kazandırmaya, bilgiyle farklı şekillerde çalışabilme gücünü artırmaya ve ХХІ. yüzyıl becerilerinin temelini oluşturan eleştirel düşünme kabiliyetini desteklemeye yönelik önemli bir araç olarak tanımlanmaktadır. Bu bağlamda makalede, öğrencilerin edebiyat derslerinde esnek becerileri (soft skills) geliştirmeleri amacıyla sanal ve interaktif çapraz platform turlarının oluşturulması ve bunların ders öğretiminde kullanılma koşulları ele alınmaktadır. Öğrencilerde yetkinliğin geniş bir yelpazesi, her şeyden önce esnek becerileri geliştirmeyi amaçlayarak öğretim stratejilerine, didaktik yöntemlere, sanal ve etkileşimli çapraz platform turlarının oluşturulmasına dayanmaktadır. Önerdiğimiz pedagojik modelin süreçsel bloğu; edebiyat derslerinde öğrencilerin yetkinlik becerilerini geliştirme, kitap okuma ilgisini artırma, edebî analiz görevlerinin modern örneğini oluşturma adımlarının sırasını aşamalı ve dinamik bir süreç olarak ifade etmektedir. Söz konusu adımlar; edebiyat derslerinde edebî eserleri öğretmenin çağdaş uygulamalarını inceleme; evrensel öğrenme faaliyetlerini, esnek becerileri, bilgi ile çalışma becerilerini geliştirmeye yönelik analiz ve didaktik teknolojilerin entegrasyonu temelinde öğrencilerin esnek becerilerini geliştirme, edebî eserleri analiz etme yöntemlerini öğrenme ve öğrenme becerilerini geliştirme gibi aşamaları kapsamaktadır. Geliştirilen edebiyat derslerinde sanal turlar oluşturma modelindeki temel kavram, “esnek beceriler” (soft skills) kavramıdır ve çalışmada bunun eğitim sürecinde uygulanmasının gerekçesi ele alınmaktadır.
Creating Virtual Tours in the Study of Literary Works and Soft Skills in Methodology
Keywords: Esnek beceriler; Sanal tur; Çapraz platformlar; Edebî eser; Öğretim Yöntemleri