MÜTAREKE SONRASI MUSUL’DA İNGİLİZ İŞGAL YÖNETİMİNE KARŞI AYAKLANMALAR - Esen, Nihal (My University, 2021)
Yavuz Sultan Selim’in Çaldıran Savaşı sonrasında Osmanlı topraklarına katılan Musul bölgesi, Birinci Dünya Savaşı’nın sonrasında imzalanan Mondros Mütarekesi’nin ardından İngilizler tarafından işgal edildi. Musul’un jeopolitik ve stratejik konumu İngiltere’nin politikaları çerçevesinde büyük bir öneme sahipti. Nitekim İngilizler, Musul’un işgali ile birlikte bölgenin demografik yapısına uygun politikalar geliştirmeye başladılar. Bu politikalarını Musul bölgesindeki aşiretler üzerinden uygulamaya koyan İngiltere, Şeyh Mahmud Berzenci idaresinde bir Kürt yönetimi ile bölgeye hakim olmak istediler. Fakat gerek söz konusu durum gerekse İngiliz işgaline karşı tepkiler sonucunda bölgede bulunan aşiretler tarafından ayaklanmalar patlak vermeye başladı. Bu çalışmada İngilizlerin Musul’a yönelik politikaları ile bölgede çıkan ayaklanmalar, İngilizlerin ayaklanmalar karşısındaki tavrı ve alınan önlemler değerlendirilmiştir.
Keywords: Tarih