KAOTİK İKEDA HARİTASI İLE GÜÇLÜ KRİPTOGRAFİK ÖZETLEME FONKSİYONU ELDE EDİLMESİ - KIRKIL, KEVSER (Fırat Üniveristesi, 2012)
Elektronik ortamda güvenliğimizi sağlayacak araçlara olan ihtiyacımız hızla artmıştır. Busebeple bilgisayar ortamında güvenliğimizi sağlayacak unsurlar ve hayatımıza etkileri giderekönem kazanmıştır. Güvenlik uygulamalarının gücü bu uygulamaların temelini oluşturanalgoritmaların dayanıklılığına, hızına ve etkinliğine bağlıdır. Bu noktada elektronik imza,mesaj doğrulama gibi önemli sistemlerin alt yapısında bulunan özetleme algoritmalarındakiçakışmaları önlemek için son yıllarda kaotik fonksiyonlarla entegrasyonu çokça yapılmıştır.Kaotik fonksiyonların başlangıç koşullarındaki küçük değişiklikler sonuç değerini çok fazladeğiştirir. Bu da değişen giriş verisine göre farklı özetler üreten özetleme algoritması için bir avantajdır.Kaotik özetleme fonksiyonu açık metinde özet üretirken kaotik fonksiyonları kullanır. Buçalışmada İkeda haritası tabanlı kaotik fonksiyon kullanılmış ve sonuçları test edilmiş, diğerkaotik özetleme algoritmalarıyla karşılaştırılmıştır. Test sonuçları geliştirilen algoritmanınçakışma ihtimalinin daha düşük olduğunu göstermektedir bu da geliştirilen algoritmanın dahadayanıklı olduğunu belirtmektedir.Anahtar Kelimeler : Kaotik Özetleme Algoritmaları, İkeda Harita, Özetleme Algoritmaları, Bilgi Güvenliği

Need of us to tools that provide security on digital word have incrased rapidly. Due totechnological development the need for information security has increased rapidly. For thisreason, providing security elements and influences to our life has become more important.The power of security applications depends on the strength, speed and efficiency of theunderlying algorithm. At this point in recent years, for prevent collisions of hash algorithmwhich has been background of important systems such as digital signature and messageauthentication chaotic functions are used as integrated with hash algorithms. Change ofinitialization conditions of chaotic functions influence as extreme to output stations. This isadvantage for hash algorithms because of it must be generate different hash for different plainChaotic hash functions use chaotic functions when product hash from plain text. In thisstudy, Product hash with use chaotic Ikeda map and tested with compare other chaotic hashfunctions. Test results show conflict probability of developed algorithm?s is lower thancompared algorithms and that is indicate developed algorithm more strength than others.Key Words : Chaotic Based Hash Functions, Ikeda Map, Hash Functions, Information Security
Obtain strong chaos based hash function with chaotic ikeda map
Keywords: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol