HARŞİT VADİSİ VE ÖRÜMCEK ORMANLARI'NIN (TÜRKİYE) RAPHİGNATHOİDEA (ACARI) FAUNASI - DİLKARAOĞLU, SİBEL (Fırat Üniveristesi, 2016)
Bu çalışmada, 2013-2015 yılları arasında Harşit Vadisi ve Örümcek Ormanları'ndan toplanan rafignathoid akarlar değerlendirildi ve toplam 5 familyaya ait 45 tür tespit edildi. Bu türlerden; Eryngiopus anatolicus Doğan, Dilkaraoğlu ve Fan, Stigmaeus communis sp. nov., S. fimus sp. nov., S. harsitensis sp. nov., S. longiclipeatus sp. nov., S. pseudoparmatus sp. nov., bilim dünyası için; Barbutia iranensis Bagheri, Navaei ve Ueckermann, Eupalopsellus deformatus Fan, Neognathus ueckermanni Bagheri, Doğan ve Haddad, Stigmaeus livschitzi Kuznetsov, Stigmaeus pricei Summers, Storchia hendersonae Fan ve Zhang, Mediolata pini (Canestrini) Türkiye faunası için yeni kayıttır. Ayrıca Eupalopsellus rostridius Summers, Mediolata pini (Canestrini), Stigmaeus pilatus Kuznetsov ve Stigmaeus pricei Summers'nin deutonimf, Eustigmaeus erzurumensis Doğan, Storchia robustus Berlese'un protonimf, Stigmaeus longipilis (Canestrini)'in deutonimf ve protonimf, Ledermuelleriopsis rizeiensis Doğan, Stigmaeus solidus Kuznetsov'un erkek bireyleri ve deutonimf, Ledermuelleriopsis ayyildizi Doğan'nin erkek, Stigmaeus devlethanensis Akyol ve Koç'in erkek ve ergin olmayan tüm gelişim evrelerinin tanımları ilk kez yapıldı. Tespit edilen türlerin tümü Harşit Vadisi ve Örümcek Ormanları'ndan ilk defa kaydedildi. Ayrıca Raphignathus protaspus Khanjani ve Ueckermann syn. nov. R. collegiatus Atyeo, Baker ve Crossley'un genç sinonimi olarak teklif edildi. Teşhis edilen tüm türlerin, Harşit Vadisi ve Örümcek Ormanları'ndan toplanan örnekler üzerinden şekilleri çizildi, çeşitli organlarının ölçümleri alındı ve tanımları yapıldı. Ayrıca Türkiye'deki ve dünyadaki yayılışları verildi ve familya, cins ve tür teşhis anahtarları düzenlendi. Anahtar Kelimeler: Acari, Fauna, Harşit Vadisi, Örümcek Ormanları, Raphignathoidea, Sinonim, Tür, Türkiye.

In this study, it was evaluated the raphignathoid mites collected from Harşit Valley and Örümcek Forests between 2013-2015 years. Totally, 45 species belonging to 5 families were determined. Of these, Eryngiopus anatolicus Doğan, Dilkaraoğlu and Fan, Stigmaeus communis sp. nov., S. fimus sp. nov., S. harsitensis sp. nov., S. longiclipeatus sp. nov., S. pseudoparmatus sp. nov. are new to science; Barbutia iranensis Bagheri, Navaei and Ueckermann, Eupalopsellus deformatus Fan, Neognathus ueckermanni Bagheri, Doğan and Haddad, Stigmaeus livschitzi Kuznetsov, Stigmaeus pricei Summers, Storchia hendersonae Fan and Zhang, Mediolata pini (Canestrini) are new records for the Turkish fauna. Also, the deutonymph stages of Eupalopsellus rostridius Summers, Mediolata pini (Canestrini), Stigmaeus pilatus Kuznetsov and Stigmaeus pricei Summers, the protonymph stages of Eustigmaeus erzurumensis Doğan and Storchia robustus Berlese, the protonymph and deutonymph stages of Stigmaeus longipilis (Canestrini), the males and deutonymph stage of Ledermuelleriopsis rizeiensis Doğan and Stigmaeus solidus Kuznetsov, the males of Ledermuelleriopsis ayyildizi Doğan, the males and all the immature life stages of Stigmaeus devlethanensis Akyol and Koç were found and described for the first time in this study. All identified species are reported from Harşit Valley and Örümcek Forests for the first time. Also, Raphignathus protaspus Khanjani and Ueckermann syn. nov. was considered as a junior synonym of R. collegiatus Atyeo, Baker and Crossley. The morphological characters of all identified species, the descriptions, the original drawings and measurements of various organs on the based of specimens collected from the Harşit Valley and Örümcek Forests of were given. Furthermore, their distributions in Turkey and on the world were given and keys for the families, the genera and the species were arranged. Keywords: Acari, Fauna, Harşit Valley, Örümcek Forests, Raphignathoidea, Species, Synonym, Turkey.
Raphignathoidea Fauna (Acari) of Harşit Valley and Örümcek Forests (Turkey)
Keywords: Zooloji