Geçiş Dönemindeki İneklerde Serum Bakır, Çinko, Manganez ve Kobalt Düzeyleri - Balıkcı, Engin; Kızıl, Ömer (My University, 2017)
Bu çalışmada, geçiş döneminde Montafon ineklerinde (n= 10) geçiş döneminde serum bakır (Cu), çinko (Zn), manganez (Mn) ve kobalt (Co) düzeylerinin saptanması amaçlandı. İneklerin V. jugularis'lerinden doğumdan 3 hafta önce, doğum anı ve doğumdan 3 hafta sonra kan örnekleri alındı. Kan serumunda Cu, Zn, Mn ve Co düzeyleri atomik absorbsiyon spektrofotometreyle ölçüldü. Çalışma sonucunda, geçiş dönemindeki ineklerde serum Cu, Zn ve Mn düzeyleri doğum öncesine göre, doğum anı ve sonrasında, serum Co düzeyleri ise doğum sonrasında azaldığı belirlendi. Bu nedenle doğum sonrası azalan mikroelementler açısından ineklerin desteklenmesinin yararlı olduğu kanısına varıldı. Bu çalışmanın amacı, geçiş dönemindeki Montafon ineklerde Cu, Zn, Mn ve Co düzeylerinin araştırmak ve ihtiyaç düzeylerini belirleyerek, eksikliklerin giderilmesi için gerekli önerileri yapabilmektir.
Keywords: Kimya; Tıbbi; Veterinerlik