KİTOSAN'IN AŞILANMASI VE BAZI BİYOLOJİK ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ - KARATEPE, ARZU (Fırat Üniveristesi, 2012)
Bu çalışmada toz kitosan bazı vinil monomerleriyle atom transfer radikal polimerizasyonu yoluyla aşılandı.Bu yöntemle, kitosanın primer OH grupları önce klorasetilklorürle reaksiyona sokuldu. Sonra klorasetil gruplu kitosan makrobaşlatıcı olarak kullanılıp CuBr/1,2-dipiperidinoetan katalizör sistemi yanında metakrilamit (MAM), diasetonakrilamit (DAAM), 4-nitrofenilakrilamit (NFAA), hidroksietilmetakrilamit (HEMA) ile aşılandı.Aşı kopolimerleri element analizi ve IR teknikleriyle karakterize edildi.Bütün kopolimerlerin termal kararlılıkları ve termal geçişleri termogravimetrik analiz (TGA) ile incelendi. Ayrıca kitosandan elde edilen aşı kopolimerlerin in vitro antioksidan ve antitümör özellikleri belirlendi ve sonuçlar tartışıldı.Anahtar Kelimeler : Kitosan, Aşı Kopolimer, Atom Transfer Radikal Polimerizasyon

In this study, powder cithosan was grafted by using atom transfer radical graft copolymerization, with some vinyl monomers.In the former, prymer OH groups of powder cithosan was first reacted with chloroacetylchloride. Then by using cithosan with chloroacetyl group as macroinitiator, it was graft with methacrylamide (MAM), diacetone acrylamide (DAAM), 4-nitrophenyl acrylamide (NFAA), hydroxyethyl methacrylamide (HEMA) in the presence of CuBr/1,2-dipiperidinoethane as catalyst system.The graft copolymers were characterized by elementel analysis and IR techniques.Thermal stabilities and thermal transition temperatures of all the graft copolymers were investigated by thermogravimetric analysis (TGA). In addition, in vitro antioxidants and antitumour properties of graft copolymers obtained from cithosan were determined, and the results were discussed.Key Words : Chitosan, Graft Copolymer, Atom Transfer Radical Polymerization
Grafting and studying of some biological properties of chitosan
Keywords: Kimya