Atriyal Fibrilasyon Olan Hastaların eNOS G894T Polimorfizmi ile İlişkisinin Araştırılması - Kargün, Kürşat (My University, 2025)
Amaç: Atriyal fibrilasyon (AF), en yaygın görülen kalıcı aritmidir. AF, hastalarda rahatsızlık, kalp yetmezliği ve felçlere neden olması nedeniyle ciddi bir sağlık sorunudur. Bu çalışma, eNOS G894T polimorfizminin AF görülme sıklığı üzerindeki olası rolünü belirlemeyi amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmaya Elazığ Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Kliniği'nde elektrokardiyogram (EKG) çekilen, yaş ortalaması 63,47±9,10 olan 73 birey dahil edilmiştir. Kalp rahatsızlığı olmadığı belirlenen, yaş ortalaması 60,71±9,14 olan 92 birey ise kontrol grubunu oluşturmuştur. Hem hasta hem de kontrol grubuna ait tam kan örneklerinden genomik DNA izole edilmiştir. eNOS G894T polimorfizmi gerçek zamanlı PCR analizi ile tespit edilmiştir. Çalışma Eylül – Aralık 2018 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Etik onay, 04.09.2018 tarihli ve 279476 numaralı Üniversite Etik Kurulu’ndan alınmıştır. Bulgular: Hipertansiyon açısından AF hasta grubu ile kontrol grubu arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur (p<0.023); ancak diyabet, sigara kullanımı ve vücut kitle indeksi açısından anlamlı bir fark gözlenmemiştir (p>0.004). G894T eNOS polimorfizmi analizinde, hasta grubunda TT genotipi anlamlı şekilde daha sık görülmüştür (%59.27) ve kontrol grubunda bu oran %3.27’dir (p<0.0001). GG genotipi ise büyük oranda kontrol grubunda tespit edilmiştir (%63.04). Ayrıca, T allel frekansı hasta grubunda kontrol grubuna göre oldukça yüksek bulunmuştur (%77.93 vs. %20.11; OR: 14.02, %95 GA: 9.6–20.45; p<0.0001). Sonuç: Bu bulgular, G894T eNOS polimorfizminin T alleli ve TT genotipi ile hastalık arasında güçlü bir ilişki olduğunu göstermektedir.
Examining the Correlation Between Patients with Atrial Fibrillation and eNOS G894T Polymorphism
Keywords: Genetik ve Kalıtım; Kalp ve Kalp Damar Sistemi