Çarpan dairesel bir jette çarpma bölgesi türbülans şiddetinin ısı transferine etkisi - Çelik, Nevin; Eren, Haydar (My University, 2010)
Bu çalışmada çarpan bir jetin ısı transferi etkisi ve akış dinamiği deneysel olarak incelenmiştir. Literatürde gerçekleştirilen birçok çalışmanın aksine, lüle olarak büyük çaplı bir boru kullanılarak jet çapını büyük tutmanın ısı transferi üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Jet, 23.1 mm iç çapında, 25 mm dış çapında, düz, dikişsiz, pürüzsüz alüminyum bir borudan çıkmaktadır. Dik konumda duran, arkasından film yoğuşması ile ısıtılan düz bir plakanın jetle soğutulması Nusselt sayısı cinsinden hesaplanmıştır. Soğumada etkili olan iki faktör; lüle-levha arası mesafe (h/d = 4-12) ve Reynolds sayısı (5000-25000) değişken parametre olarak seçilmiştir. Ayrıca, jetin levhaya çarpması esnasında, levhaya yakın bölgede oluşan türbülans şiddeti yüksek hassasiyetli hiz dönüştürücü ile ölçülerek, Nu sayısı üzerindeki etkisi araştırılmıştır.
Keywords: Fizik; Uygulamalı; Termodinamik