Gonore tanısında mikroskobi, kültür ve Elisa yöntemlerinin karşılaştırılması - Kizirgil, Ahmet; Seyrek, Adnan; Aşçı, Zülal; Geçit, İlhan; Yılmaz, Mustafa (My University, 1999)
Bu çalışmanın amacı; gonore tanısı için ürogenital örneklerde Neisseria gonorrhoeae antijeni saptayan ELISA yönteminin (Gonozyme) tanısal değerleri, kültür ve Gram boyama sonuçları ile karşılaştırmak idi. Çalışmada 105 erkek hastaya ait üretral akıntı örneği incelendi. Hastaların 19'unda (%18) N. gonorrhoeae antijeni saptandı. Kültür sonuçları ile karşılaştırıldığında; ELISA ve mikroskobi yöntemlerinin tanısal değerleri sırasıyla; duyarlılık %100 ve %88.8, özgüllük %98.8, pozitiflik tahmin değeri (PPV) %94.8 ve %94.1, negatiflik tahmin değeri (NPV) %100 ve %97.8, güvenilirlik %99 ve %97.1 olarak saptandı. Sonuçların istatistiksel analizinde yöntemler arasındaki fark anlamlı bulunmadı (p>0.05).
Keywords: Tanı; Mikroskopi; Enzim bağlı immünosorbent tayini; Kültür ortamı; Gonore; Neisseria gonorrhoeae