Hipertansif populasyonda telmisartan'ın kan basıncı, lipid ve glukoz metabolizması üzerine etkileri- - Kazancı, Yavuz Selim; Karaca, Ilgın; Yavuzkır, Mustafa; Balin, Mehmet; Dağlı, M. Necati; İlkay, Erdoğan; Arslan, İ. Nadi (My University, 2006)
Amaç: Esansiyel hipertansiyon görülme sıklığı neden olduğu hedef organ hasarları ile önemli bir sağlık problemlidir. Hipertansiyon tedavisinde amaç, kan basıncı (KB)’ın etkin kontrolünün yanında, hedef organların korunmasıdır. Hipertansiyon seyri esnasında gelişen mortalite ve morbiditeden sorumlu tutulan hedef organ hasarlarının oluşumunda glukoz-lipid metabolizma bozuklukları anahtar rol oynamaktadır. Çalışmadaki amacımız telmisartan’ın glukoz-lipid metabolizması üzerine etkilerini ve hedef organ hasarından birinci derece sorumlu tutulan sol ventrikül hipertrofisi (SVH) üzerine etkisini göstermek idi. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya esansiyel hipertansiyonlu 51 hasta (34’ü kadın; yaş ortalaması 50.4±9.5) alındı. Bulgular: Telmisartan tedavisi ile sistolik, diyastolik ve ortalama KB’da anlamlı azalma tespit edildi (161.8±7.8 mmHg’dan 138.8±7.9 mmHg’a; 102.8±6.3 mmHg’dan 86.5±5.6 mmHg’a; 122.5±5 mmHg’dan 103.9±5.3 mmHg’a) (p<0.05). Total kolesterol seviyesinde (208.8±34.4 mg/dl’den 195.4±34.3 mg/dl’e) azalma saptandı (p<0.05). İnsülin rezistansında (2.4±1.2’den 2.6±1.4’e) istatiksel anlamlılığı bulunmayan artış saptandı (p>0.05). Ekokardiyografik olarak sol ventrikül kütle indexlerinde azalma (p<0.05) ve sol ventrikül diastolik fonksiyonlarında anlamlı düzelme saptandı (p<0.05). Sonuç: Sonuç olarak hipertansif hastalarda telmisartan KB, lipid profili, sol ventrikül kütlesi ve sol ventrikül diastolik fonksiyonları üzerine olumlu etkili bulunurken, glukoz metabolizması üzerine etkisiz bulduk.
Keywords: Hipertrofi; sol ventrikül; Sistol; Ventriküler fonksiyon; sol; Hipertansiyon; Lipidler; Diyastol; Kan basıncı; Anjiyotensin II tip1 reseptör blokerleri; telmisartan