ELAZIĞ UYGULAMA İMAR PLANLARININ TARİHSEL GELİŞİM SÜRECİNİN İNCELENMESİ - SUSMAZ, HİLAL (Fırat Üniveristesi, 2010)
İkinci Dünya Savaşından sonra, Türkiye'de hızlı bir kentleşme yaşanmaya başlamış, bunu takip eden yıllarda ise ihtiyaçların artması, insanların sürekli yer değiştirerek göçlerin yaşanması ve çeşitli devlet politikaları gibi etkenlerle şehircilik anlayışı bir dizi değişiklik göstermiş ve günümüzdeki halini almıştır.Elazığ, kuruluşundan itibaren, şehirde yaşayanların yer değiştirmesi ve daha sonra yerel yönetimlerin yaptığı planlama çalışmaları ile günümüzdeki konumunu yenilemiştir. Harput'un devamı olan Elazığ'da var olan tarihi ve kültürel mirasın yok olmaması için doğru planlanması ve sürdürülebilirlik çerçevesi içerisinde 'bütünden parçaya' giderek, 'geçmişten bugünü', bugünden geleceği' görerek 'yanlıştan doğruya' ulaşma düşüncesinin yaygınlaşması gerekmektedir.bu çalışmada, insanların temel ihtiyaçlarından biri olan sosyalleşme ile oluşan toplulukların, kırsal yerleşmeleri şehre nasıl dönüştürdüğünü ve planlama ihtiyacının nasıl doğduğu araştırılmıştır. bu bağlamda, konu ile ilgili dünyadaki örnekler ve bazı şehircilik kuramları, Türkiye'deki planlamada yaşanan dönüm noktaları ve Elazığ şehrinde araziye yansımalarının olumlu ve olumsuz yanlarının ayrı ayrı ortaya konulması hedeflenmiştir.bu amaç ve hedeflerle birlikte, sorunlar, yapılması gerekenler, çözüm önerileri göz önünde bulundurulduğu ve sürdürülebilirliğin önemi kavrandığı taktrde elazığ kent kimliğine kavuşacak ve bu kimlik fiziki görünüme katkıda bulunacaktır.

After, from World War Two, there is a fast urbanization in Turkiye and some factors changed such as growing the needs, to be lived emigrations from people who changing places, and several state politics and get today's appear.Elazig, changes today's positions with people who lives in the city and relocate and then local government's endeavour begining from esteblashment. Correct planning for not consume of historical - cultural heritage and must become commonplace for going to part of sustainability element in Elazig serial Harput.In this study, first aim is how community is include social people and lodgmet turn to city and search how planning arise. In this context; told some examples in the world; and some theory about planning and to be lived turning point of planning in Turkey and to display severally part of the positive and negative in Elazig area.With these goals and objectives, problems, needs to be done, and solutions were taken into consideration if they are understanding the importence of sustainability will have to Elazig city identity and this identitiy will contribute to the physical appearance.
Analyse of historical development processes of implementation development plans for Elazig
Keywords: Şehircilik ve Bölge Planlama