INVESTIGATION OF EGF AND EGFR GENE EXPRESSION LEVELS IN IRRITABLE BOWEL SYNDROME PATIENTS - HAMARASHID, BAHRA RADHAA (Fırat Üniveristesi, 2021)
Irritabl bağırsak sendromu (IBS), en sık görülen gastrointestinal bozukluklardan biridir. Yapısal ve biyokimyasal anormallikler olmadan karın ağrısı veya rahatsızlık ile ilişkili değişen bağırsak alışkanlıkları ile karakterizedir. Çünkü IBS, dünya çapında milyonlarca kişiyi etkileyen çok yönlü bir hastalıktır. Bu çalışma, bağırsak aktivitesinin birbirleriyle temas yoluyla düzenlenmesinde büyük rolü olan IBS'de EGF ve EGFR gen ekspresyon düzeyini belirlemek için tasarlanmıştır. Bu kusur, hastaların bağırsak fonksiyonlarında bozulmaya neden olur. Bu nedenle, bu hastalık için etkili bir teşhis ve önleyici teknik kurmaya ihtiyaç vardır. Bu çabanın bir parçası olarak, IBS'li hastalarda genetik faktörlerin rollerini tahmin etmek için bu alandaki yeni moleküler çalışma hattını belirlemek için bu çalışmayı, IBS'nin belirti ve semptomları ile tıbbi personele doğru teşhis ve yönetim için yardımcı olmak üzere başlattık. Çalışma için gerekli etik kurul onayı Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Yerel Etik Kurul'dan alındı. IBS hastalarında araştırılan EGF ve EGFR genlerinin ekspresyon seviyeleri. Bunu incelemek için, iki hedef genin gen ekspresyon seviyelerini analiz etmek için qkantitatif real-time PCR (qRT-PCR) yapıldı; EGF ve EGFR ve bir referans gen GAPDH. qRT-PCR'den elde edilen gen ekspresyon seviyesi verileri, 40 sağlıklı kontrol grubuna kıyasla, her iki genin (EGF ve EGFR) 40 IBS kanında aşağı regüle edildiğini, sırasıyla yaklaşık 5 kat ila 7 kat değişiklik olduğunu doğruladı. Son olarak, IBS hastalarında EGF ve EGFR genlerinin önemli ölçüde aşağı regülasyonu, IBS hastalığı için önemli bir biyobelirteç olarak kabul edilebilir.

Irritable bowel syndrome (IBS) is one of the most frequent gastrointestinal disorders. It is characterized by altered bowel habits associated with abdominal pain or discomfort without the presence of structural and biochemical abnormalities. Because IBS is a multifaceted disorder that afflicts millions of individuals worldwide. This study was designed to determine the EGF and EGFR gene expression level in IBS, which have a great role in the regulation of bowel activity by contact with each other. This defect causes patients to have a disruption in bowel function. Therefore, need to establish an effective diagnosis and preventative technic for this disease. As part of this effort, we initiated this study to determine the new molecular line of study in this field to estimate the roles of genetic factors in patients with IBS to help the medical staff for proper diagnosis and management with signs and symptoms of IBS. Ethics committee approval required for the study was obtained from the Firat University Medical Faculty Local Ethics Committee. The levels of expression of EGF and EGFR genes were investigated in IBS patients. In order to examine that, quantitative real-time PCR (qRT-PCR) was performed to analyze gene expression levels of two target genes, including; EGF, and EGFR, and one reference gene GAPDH. Gene expression level data from qRT-PCR confirmed that both genes (EGF and EGFR) were downregulated in 40 IBS blood, approximately 5-fold to 7-fold changes, respectively, as compared to the 40 healthy control group. Finally, the significant downregulation of EGF and EGFR genes in IBS patients can be considered as important biomarkers for IBS disease.
Huzursuz bağırsak sendromu hastalarında EGF ve EGFR gen ifade düzeylerinin araştırılması
Keywords: Biyoloji