KİTLE PSİKOLOJİSİ BAĞLAMINDA ANNA SEGHERS ROMANLARINDA ANTİSEMİTİZM - Tuncer, Cihan (Fırat University, 2015)
Alman edebiyatının “Antifaşist” yazarları arasında önde gelen isimlerinden olan Anna Seghers, eserlerinde ele aldığı konular ve muhalif tutumu ile tam bir entelektüel duruş sergiler. Yahudi kökenli olması ve Hitler iktidarı sonrası sürgün edilmesi onu pasif bir yazarlık sürecine değil, aksine “Nasyonal Sosyalizm” hakkında insanları bilinçlendirmeye ve karşı direnişi desteklemeye itmiştir. Eserlerinde her kesimden haksızlığa uğrayan, ezilen ve dışlanan kesimlere yer vermiştir. Bu çalışmada yazarın Ödül ve Ölüler Genç Kalır adlı romanlarında Yahudi Karşıtlığı ele alınacaktır. Kitle psikolojisi bağlamında Nasyonal Sosyalistlerin yapılan propaganda, söylem ve eylemleriyle insanların bilinçaltına “düşman Yahudi” imgesinin nasıl işlendiği ele alınacaktır.

Alman edebiyatının “Antifaşist” yazarları arasında önde gelen isimlerinden olan Anna Seghers, eserlerinde ele aldığı konular ve muhalif tutumu ile tam bir entelektüel duruş sergiler. Yahudi kökenli olması ve Hitler iktidarı sonrası sürgün edilmesi onu pasif bir yazarlık sürecine değil, aksine “Nasyonal Sosyalizm” hakkında insanları bilinçlendirmeye ve karşı direnişi desteklemeye itmiştir. Eserlerinde her kesimden haksızlığa uğrayan, ezilen ve dışlanan kesimlere yer vermiştir. Bu çalışmada yazarın Ödül ve Ölüler Genç Kalır adlı romanlarında Yahudi Karşıtlığı ele alınacaktır. Kitle psikolojisi bağlamında Nasyonal Sosyalistlerin yapılan propaganda, söylem ve eylemleriyle insanların bilinçaltına “düşman Yahudi” imgesinin nasıl işlendiği ele alınacaktır.
KİTLE PSİKOLOJİSİ BAĞLAMINDA ANNA SEGHERS ROMANLARINDA ANTİSEMİTİZM