DENEYSEL OLARAK PNÖMOKOKAL MENEJİT OLUŞTURULAN RATLARDA MELATONİNİN TEDAVİDEKİ ETKİNLİĞİ - CİHANGİROĞLU, MUSTAFA (Fırat Üniveristesi, 2004)
I. ÖZET Melatonin, fizyolojik dozların üstünde verildiğinde çok güçlü antioksidan aktivite gösteren bir hormondur. Bu çalışmada deneysel olarak Streptococcus pneumoniae ile menenjit oluşturulan radarda melatoninin vaskülopati, nörona! hasar, inflamatuar hücre sayısı ve oksidan aktivite üzerindeki etkinliği araştırıldı. Çalışma, Sprague Dawley türü 32 rat ile tamamlandı. Ratlar dört gruba ayrıldı. Kontrol grubuna yedi gün 0.5 ml/gün izotonik tuzlu su intraperitoneal (İP) verildi. Menenjit, CRO ve CRO+MLT gruplarına ilk gün 2.4-5x1 04 cfu/ml konsantrasyonda 0.5 mi S. pneumoniae (serotip 3) susu intrasisternal; sonraki altı gün CRO grubuna 50 mg/kg/gün seftriakson İP, CRO+MLT grubuna ise 50 mg/kg/gün seftriakson ÎP ve 0.2 mg/kg/gün melatonin ÎP verildi. Menenjit grubundaki ratlar solunumlarının yüzeyselleştiği ikinci ve üçüncü günlerde, diğer gruptaki ratlar ise yedinci günde sakrifiye edilerek beyin hemisferleri çıkarıldı. Beyin dokusunda antioksidan aktivite göstergesini saptamak amacıyla malondialdehit (MDA), glutatyon peroksidaz (GSH-Px) ve süperoksid dismutaz (SOD) düzeyleri ölçüldü. Işık mikroskobu ile bistopatolojik değişiklikler incelendi. CRO+MLT grubunun doku MDA düzeyleri kontrol grubu MDA değerleri ile istatistiksel olarak birbirinden farksız iken diğer gruplardan istatistiksel olarak anlamlı derecede düşük saptandı (p<0.05). Doku SOD ve GSH-Px düzeyleri CRO+MLT grubunda diğer gruplardan istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek bulundu (p<0.05). Histopatolojik incelemede CRO+MLT grubunda vaskülopati, inflamatuar hücre yoğunluğu ve nöronal hasar menenjit ve CRO gruplarından anlamlı ölçüde azdı (p<0.05).Sonuç olarak; pnömokoksik menenjit modelinde uygun antimikrobiyal tedaviye eklenen melatonin, antioksidan düzeyleri, vaskülopati, inftamatuar hücre yoğunluğu ve nöronal hasar üzerinde olumlu etki göstermiştir. Bakteriyel menenjiüi hastalarda antibiyoterapiye eklenecek olan melatoninin sekel ve olasılıkla yaşam süresi üzerine olumlu etkileri olacağı kanısındayız. Anahtar Sözcükler: Pnömokoksik menenjit, melatonin, antioksidan, nöron hasan, inflamasyon, vaskülopati
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Mikrobiyoloji; Microbiology