Aktif ve latent tüberkülozlu olguların tanısında tüberkülin deri testi ile quantiferon-tb gold ın tube testinin etkinliğinin karşılaştırılması - Oral, Hakan; Deveci, Figen; Turgut, Teyfik; Koçdemir, Esra; Ilhan, Nevin (My University, 2011)
Amaç: Aktif ve latent tüberkülozu (TB) olan hastalarda QuantiFERON-TB Gold In Tube (QFT-GIT) ve tüberkülin deri testinin (TDT) tanısal değerinin araştırılması ve bu iki testin etkinliğinin karşılaştırılması. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza 16 aktif akciğer, 26 latent TB’li olgu ve 21 sağlıklı kontrol olgu alındı. Aktif akciğer TB’li olgularda tedavi başlanmadan önce olmak üzere tüm olgularda önce QFT- GIT için kan alındı daha sonra TDT’leri uygulandı. Bulgular: QFT-GIT testi aktif TB hastalarının 12’sinde (%75.0), latent TB olgularının 15’inde (%65.2) pozitif iken, kontrol grubunda 3 (%14.3) olguda pozitif sonuç elde edildi. Ortalama QFT-GIT testi düzeyleri hem aktif hem de latent TB olgularında kontrol grubu ile karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı düzeylerde yüksekti (sırasıyla p=0.003, p=0.005). QFT-GIT testinin duyarlılığı ve özgüllüğü aktif akciğer TB’nin saptanmasında %75 ile %85.7, latent TB’nin saptanmasında %65.2 ile %85.7 olarak saptandı. Aktif akciğer ve latent TB’li olgular değerlendirildiğinde ise testin duyarlılığı %75, özgüllüğü %34.8 olarak bulundu. Ortalama TDT endürasyon çapı latent TB’li olgularda aktif akciğer TB’ye göre (p=0.001) ve aktif akciğer TB’li olgularda kontrol grubuna göre (p=0.001) istatiksel olarak yüksek saptandı. QFT-GIT testi ile TDT arasında pozitif korelasyon saptandı. Sonuç: Latent TB infeksiyonu ve aktif TB’lu hastaların saptanmasında, TDT ile karşılaştırıldığında QFT-GIT’in tanıda katkısının olabileceği düşünülse de; testin aktif hastalık ve latent infeksiyon ayırımında özgüllüğü düşmektedir. QFT-GIT ile TDT arasında pozitif korelasyon saptanmış olması ve QFT-GIT’in maliyetinin yüksek olması ise ülkemiz şartlarında dikkate alınmalıdır.
Keywords: Genel ve Dahili Tıp; Mikrobiyoloji