Yüksek gerilim izolatörlerinde sızıntı akımlarına dayalı bir görüntü ve uyarı cihazının tasarımı - Cebeci, Mehmet; Şenpınar, Ahmet (My University, 2003)
Yüksek gerilim izolatörleri üzerindeki kirlenme, izolatör yüzeyinden sızıntı akımlarının geçmesine sebep olur. Sızıntı akım miktarı uygulanan gerilime ve kirlilik miktarına bağlıdır. Bu akım farklı yöntemler kullanılarak ölçülür. Bu yöntemlerden biri; sızıntı akımının görüntülenmesi ile ilgilidir. Bu yöntemde, izolatör üzerindeki sızıntı akımı bir elektronik sensör devre ile ölçülür. Sızıntı akımının genliği belirli bir değeri aştığında, alarm devresi sinyal göndermek üzere aktifleşir. Böylece izolatör, üstünde yüzeysel atlama oluşmadan önce temizlenebilir. Bu çalışmada, sızıntı akımını görüntülemek için bir uyarı cihazı tasarlanmıştır. Cihazın çalışması, sis odasında kurulan deney seti yardımıyla temiz ve kirli izolatörler üzerinde test edilmiş ve elde edilen sonuçlar tartışılmıştır.
Keywords: Mühendislik; Elektrik ve Elektronik; Fizik; Uygulamalı