Unilateral üreteral obstrüksiyonu olan sıçan böbreği üzerine diklofenak sodyumun akut etkilerinin araştırılması - Yildiz, Mustafa; Pekdemir, Murat; Akpolat, Nusret; Durukan, Polat; Seçkin, Dilara; Çeliker, Hüseyin; Rahman, Ali (My University, 2008)
G i r i ş: Obstrüktif üropati, böbrekten mesaneye kadar olan yapılarda idrar akımındaki obstrüksiyon durumudur. Acil servislerde renal kolikli hastalarda karşılaşılan bir durumdur. Non-steroid antienşamatuvar ilaçlardan diklofenak sodyum tedavide sık olarak kullanılmaktadır. Bu çalışma diklofenak sodyumun unilateral üreteral obstrüksüyonlu böbrek üzerine olan akut etkilerini araştırmak amacıyla yapıldı. Gereç ve Yöntem: Çalışma Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Deneysel Araştırma Merkezinde yapıldı. Wistar cinsi dişi sıçanlar kontrol (I), sham (II), dikolofenak (DS) (III), unilateral üreteral obstrüksiyon (UUO) (IV) ve UUO+DS (V) gruplarına ayrıldı. Ketamin (5 mg/kg) ve ksilazin (5 mg/kg) ile anestezi sağlandı. II., IV. ve V. gruplarda batın orta hat insizyonuyla açıldı ve IV. ve V. gruplarda üreterler tek taraşı olarak bağlandı. DS, III., IV. ve V. gruplara 1 mg olarak olarak uygulandı. Bütün gruplarda beş saat sonra böbrekler sakrifiye edildi. Biyokimyasal ve patolojik inceleme için kan ve doku örneği alındı. Bulgular: Patol ojik inc el em ede nötr ofil (p<0,01), lenf osit (p<0,01), makr ofaj infiltrasy onu (p<0,01) ve proks imal tubüler dil at a syon (p<0,01) açıs ı ndan grupl a rda anl a mlı farkl ıl ı klar bul u ndu. Özell i kle UUO grub u nda hücr eler art a rken, UUO+DS grub u nda inf i lt r a syon azalmış olarak bul u ndu. Biy ok i my asal anal i zde, plazma PGE2 (p<0,01) ve TXA2 (p<0,01) düz e yl er i nde gruplar arası fark bel i rl e ndi. Kontrol grub u yla UUO+DS karş ıl a şt ı rm as ı nda UUO+DS grub u nda p l a zma PGE2 (p<0,01) ve TXA2 (p<0,01) değ e rl eri anl a mlı olarak azalmış bul u ndu. Sonuç: UUO’lu sıçanlarda ilk beş saatte DS özellikle enşamasyon ve tubüler dilatasyon üzerine azaltıcı etki yaparken, doku düzeyindeki etkileri açısından olumlu veya olumsuz net bir etki belirlenememiştir.
Keywords: Böbrek; Sıçan; Wistar; Akut hastalık; Modeller; hayvan; Üreter tıkanması; Diklofenak