BİLİM VE SANAT MERKEZLERİNDE GÖREV YAPAN BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ÖĞRETMENLERİNİN EĞİTİMDE YAPAY ZEKÂ KULLANIMINA İLİŞKİN GÖRÜŞLERİ - DANIŞ, FIRAT (Fırat Üniveristesi, 2025)
Bu araştırma, Bilim ve Sanat Merkezlerinde görev yapan bilişim teknolojileri öğretmenlerinin eğitimde yapay zekâ kullanımına yönelik görüşlerini incelemeyi amaçlamaktadır. Eğitimde teknolojinin artan önemi ve yapay zekânın öğretim süreçlerinde sağladığı dönüşümler, bu çalışmanın odak noktalarını oluşturmaktadır. Araştırmada, öğretmenlerin kullandığı yapay zekâ araçları ve bu araçları kullanma amaçları, eğitimde yapay zekâ kullanımının avantaj ve dezavantajları, akademik başarıya ve eğitim süreçlerine etkisi, yapay zekâ konusunda mevcut müfredatın yeterliliği ile bu teknolojilere yönelik algıları ele alınmıştır. Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden fenomenolojik desen benimsenmiş ve veriler, yarı yapılandırılmış görüşme formları aracılığıyla toplanmıştır. Çalışma grubu, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki farklı illerde görev yapan 16 bilişim teknolojileri öğretmeninden oluşmaktadır. Öğretmenlerin seçiminde amaçsal örnekleme yöntemlerinden olan ölçüt örneklem kullanılmıştır. Veriler, içerik analizi yöntemiyle analiz edilmiş ve bulgular temalar halinde sunulmuştur. Araştırma bulguları, öğretmenlerin yapay zekâ teknolojilerinin bireyselleştirilmiş öğrenmeyi destekleme, öğretmenlerin iş yükünü azaltma ve öğrencilerin motivasyonunu artırma gibi olumlu etkilerini vurguladığını göstermektedir. Ancak, öğretmenler hazırcılığı teşvik etme, tembelleştirme, veri güvenliği, teknolojik altyapı eksiklikleri ve etik sorunlar gibi dezavantajları da dile getirmiştir. Ayrıca, öğretmenler mevcut müfredatın eğitimde yapay zekânın etkili bir şekilde kullanılması için iyileştirilmesine dikkat çektiler, bu alanda daha fazla eğitim ve kaynak sağlanması gerektiğini ifade etmişlerdir. Araştırma sonuçları, eğitimde yapay zekâ kullanımına yönelik farkındalığın artırılması, öğretmenlere yönelik kapsamlı eğitim programlarının hazırlanması ve yapay zekanın eğitim sistemine entegrasyonu için gerekli altyapı yatırımlarının yapılması gerektiğini göstermektedir. Bu sonuçlar hem eğitimciler hem de politika yapıcılar için yapay yapay zekânın etkili kullanımı ve geliştirilmesi konusunda önemli çıkarımlar sunmaktadır.

This study aims to examine the perspectives of information technology teachers working in Science and Art Centers regarding the use of artificial intelligence in education. The increasing importance of technology in education and the transformative effects of artificial intelligence on teaching processes constitute the focus of this research. The study explores the artificial intelligence tools used by teachers, their purposes for using these tools, the advantages and disadvantages of artificial intelligence in education, its effects on academic success and educational processes, the adequacy of the current curriculum, and teachers' perceptions of these technologies. The research adopted the phenomenological design, which is one of the qualitative research methods, and data were collected through semi-structured interview forms. The study group consisted of 16 information technology teachers working in different cities in the Southeastern Anatolia Region, selected using the criterion sampling method, one of the purposive sampling techniques. Data were analyzed using content analysis, and findings were categorized into themes. The findings revealed that teachers emphasized the positive impacts of artificial intelligence technologies, such as supporting personalized learning, reducing teachers' workloads, and increasing student motivation. However, they also highlighted disadvantages such as fostering dependency, encouraging laziness, issues with data security, deficiencies in technological infrastructure, and ethical concerns. Moreover, teachers underlined the need to improve the current curriculum to effectively integrate artificial intelligence into education and expressed the necessity for additional training and resources in this field. The results indicate the need to increase awareness about the use of artificial intelligence in education, develop comprehensive training programs for teachers, and invest in the infrastructure required to integrate artificial intelligence into the education system. These findings provide significant insights for educators and policymakers regarding the effective use and development of artificial intelligence in education.
Opinions of information technologies teachers working in science and art centres on the use of artificial intelligence in education
Keywords: Eğitim ve Öğretim