BAZI HETEROSİKLİK HALKA TAŞIYAN MONOMER VE POLİMERLERİN SENTEZİ - ERTEN, HİLMİ (Fırat Üniveristesi, 2000)
DOKTORA TEZİ BAZI HETEROSİKLİK HALKA TAŞIYAN MONOMER VE POLİMERLERİN, :..??? SENTEZİ Hilmi ERTEN Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı 2000, Sayfa: 71 Bu çalışmada, 3-(l-siklohekzil) azetidinil metakrilat (SHAM), yeni bir metakrilat monomeri, l-siklohekzilazetidin-3-ol'ün sodyum tuzu ile metakroil klorürün reaksiyonundan, kuru dietileter içinde, az miktarda hidrokinonun varlığında, 0.5°C'de elde edildi. Monomerin yapısı FT-IR, *H ve 13C-NMR teknikleri ile karakterize edildi. SHAM'm serbest radikal polimerizasyonu, 1,4-di oksan çözücüsünde, argon atmosferi altında, 70°C'de % 0.5 oranında AIBN başlatıcısı kullanılarak gerçekleştirildi. Homopolimerizasyonun aktivasyon enerjisi, 60° C ve 80°C arasındaki deneysel çalışmalardan 66.6 kj/mol olarak bulundu. Homopolimerin molekül ağırlığı GPC ölçümleri ile belirlendi. Homopolimerin camsı geçiş sıcaklığı DSC ile ve termal kararlılığı TGA ile çalışıldı. SHAM ve Poli (SHAM) 'in antimikrobiyal aktiviteleri DMS çözeltisinde farklı mikroorganizmalara karşı araştırıldı. Poli (SHAM)'ın termal degradasyonu detaylı bir şekilde çalışıldı. Poli (SHAM)'ın kuvaterner tuzları metiliyodür, benzil bromür ve 1-bromundekan ile hazırlandı. Poli (SHAM) 'in HC1 ile amonyum tuzu hazırlandı. Elde edilen bileşiklerin yapıları FT-IR, *H ve 13C-NMR teknikleri ile karakterize edildi. Bu bileşiklerin iyon aktiviteleri ve pH'ları iyon analizör ile ve iletkenlikleri kondüktometre ile belirlendi. Değişik SHAM-MMA oranlarında 1,4-dioksan çözücüsünde, %1 oranında AIBN başlatıcısında65°C'de % 10'un altındaki dönüşümlerde kopolimerler hazırlandı. Kopolimer bileşimleri *H-NMR spektrumları ve elementel analiz ile belirlendi. Reaktiflik oranları Finemann-Ross ve Kelen ve Kelen-Tüdös metodlarıyla hesaplandı. Anahtar Kelimeler : Azetidinilmetakrilat, Antimikrobiyal Etki, Kuvaternizasyon, Reaktiflik Oranlan, Termal Degradasyon, pH ve İletkenlik.
Synthesis monomer and polymers containing heterocyclic ring
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Kimya; Chemistry