Doğu Anadolu Bölgesinde bazı gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss) işletmelerinde görülen Flavobacterium psychrophilum enfeksiyonunun araştırılması - Ispır, Ünal; Şeker, Engin; Sağlam, Naim; Dörücü, Mustafa (My University, 2004)
Doğu Anadolu Bölgesinde Elazığ, Malatya ve Erzincan illerinde bulunan beş farklı alabalık işletmesinde 2000 - 2002 yılları arasında 0.2 - 0.8 g ağırlığındaki gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss, W., 1792) yavrularında öldürücü bir enfeksiyona rastlandı. Hastalıklı balıklarda kısmen ekzoftalmus ve deride kararmaların olduğu, balıkların durgun, iştahsız ve yem almadıkları gözlendi. Bağırsakların boş ve yer yer hemorajik odakların oluştuğu görüldü. İç organlardan Anacker - Ordal Ağar (AOA)'a ekimler yapılarak etkenin Flavobacterium psychrophilum olduğu belirlendi. Disk - diffüzyon yöntemi ile antibiyogram testi uygulanarak suşların oksitetrasiklin, nitrofuran, amoksilin + klavunolik asit ve eritromisin antibiyotiklerine karşı duyarlı; kloramfenikol ve penisilin'e ise dirençli olduğu tespit edildi.
Keywords: Balıkçılık işletmeciliği; Doğu Anadolu Bölgesi; Erzincan; bakteriyel hastalıklar; Flavobacterium psychrophilum; Malatya; klinik görünüm; antibiyotikler; izolasyon; Elazığ; antibiyotiklere duyarlılık; gökkuşağı alabalığı; Oncorhynchus mykiss; Flavobacterium