KEBAN BARAJ GÖLÜ'NE DÖKÜLEN TAHAR ÇAYI'NIN BAZI FİZİKSEL VE KİMYASAL ÖZELLİKLERİ - YİĞİTELİ, ÜMİT (Fırat Üniveristesi, 2016)
Bu çalışmada Keban Baraj gölüne dökülen Tahar Çayı'nın bazı fiziksel ve kimyasal özellikleri araştırılmıştır. Bu amaç doğrultusunda Tahar Çayı'ndan Ocak 2014-Aralık 2014 tarihleri arasında 12 ay süreyle aylık su örnekleri alınmış, gerekli ölçüm ve analizler gerçekleştirilmiştir. Araştırma süresince su sıcaklığı, pH ve çözünmüş oksijen arazide yapılan ölçümlerle belirlenirken, toplam sertlik, toplam alkalinite, organik madde, amonyum, klor, kimyasal oksijen ihtiyacı (KOİ), nitrit, nitrat, sülfat, silika, toplam fosfor, toplam azot ve orto-fosfat gibi kimyasal parametrelere ait değerler laboratuvarda yapılan analizlerle tespit edilmiştir. Analizler sonucu elde edilen verilerden istatistiksel analizler yapılmış ve sonuçlar daha önce yapılan benzer çalışmalar ile karşılaştırılmıştır.

In this study, some physical and chemical properties of Tahar Stream discharging into Keban Dam Lake were investigated. For this purpose, monthly-water samples were collected from Tahar Stream and measurements and analysis were conducted for a period of 12 months between January 2014 and December 2014. During the investigation, the water temperature, pH and dissolved oxygen concentration were determined by the measurements performed in the field whilst the values of the chemical parameters including total hardness, total alkalinity, organic matter, ammonium, chlorine, chemical oxygen demand (COD), nitrite, nitrate, sulphate, silica, total phosphorus, total nitrogen and ortho-phosphate were determined through analysis performed in the laboratory. The data obtained were statistically analysed for evaluation and the results were compared with those of similar studies conducted previously.
Some physical and chemical properties of Tahar Stream flowing into Keban Dam Lake
Keywords: Su Ürünleri