TİYAZOL HALKALI TİYOSEMİKARBAZİT TÜREVİ YENİ SCHİFF BAZLARININ ELDE EDİLİŞİ VE BAZI BİRİNCİ SIRA GEÇİŞ METALLERİYLE VERDİKLERİ KOMPLEKSLERİN SENTEZİ VE KARAKTERİZASYONU - SARAÇ, KAMİRAN (Fırat Üniveristesi, 2003)
Yüksek Lisans Tezi TİYAZOL HALKALI TİYOSEMİKARBAZİT TÜREVİ YENİ SCHİFF BAZLARININ ELDE EDİLİŞİ VE BAZI BİRİNCİ SIRA GEÇİŞ METALLERİYLE VERDİKLERİ KOMPLEKSLERİN SENTEZİ VE KARAKTERİZASYONU Kamiran SARAÇ Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilin: Dalı 2003, Sayla: 57 Bu çalışmada, 4-tolil-2-(2-hidroksibenzilidenhidrazino)tiyazol (L'u), 4-fenil-2-(2- hidroksibenzilidenhidrazino) tiyazo! (L"n), 4-fenil-2-(2-hidroksi-5-brombenziliden hidrazino) tiyazol (L'u), 4-tolil-2-(2-hidroksi-5-brombenziliden hidrazino) tiyazol (L4n), 4-tolil-2-(2-hidroksi-3- metoksibenziliden hidrazino) tiyazol (L h) ligandlan ve bu ligandlann bazı birinci sıra geçiş metalleri ile yapmış oldukları kompleksler sentezlendi. 2-Hidroksibenzaldehitin, tiyosemikarbazitle reaksiyonundan 2-hidroksibenziliden tiyosemikarbazon elde edildi. 2-hidroksibenziliden tiyosemikarbazon ile tolil klor metil ketonun ve fenil klor metil ketonun reaksiyonlarından (L'H) ve (L2H) ligandlan elde edileli. 2- Hidroksi-5-brombenzaldehitin, tiyosemikarbazit ile reaksiyonundan 2-hidroksi-5-brombenziliden tiyosemikarbazon elde edildi. 2-hidroksi-5-brombenziliden tiyosemikarbazon ile fenil klor metil ketonun ve tolil klor metil ketonun reaksiyonundan (L3H) ve (L4H) ligandlan elde edildi. 2-Hidroksi-3- metoksibenzaldehitin tiyosemikarbazit ile reaksiyonundan 2-hidroksi-5-brombenziliden tiyosemikarbazon elde edildi. 2-Hidroksi-3-metoksibenziliden tiyosemikarbazon ile tolil klor metil ketonun reaksiyonundan da (L'H) ligandı elde edildi. (L'h), (L2h), (L3h), (L4h), (L5h) ligandlarmın Cu(II), Nİ(II), Co(II) ve Zn(II) tuzları ile metal / ligand oram 1 : 2 olan mononükleer kompleksleri sentezlendi. Bu ligandlann fenolik OH ve imin azorundan(CH=N-) metale iki dişli ligand olarak bağlandığı gözlendi. Elde edilen ligand ve komplekslerin yapılan İR, 'H-NMR, magnetik süsseptibilite ve erime noktası ile aydınlatıldı. Tüm velilerden faydalanılarak Cu(II), Ni(II), Co(II) ve Zn(II) komplekslerinin yapıları tetrahedral yapıda olduğu öne sürüldü. Anahtar Kelimeler : Tiyazol, Schiff Bazı, Kobalt, Nikel, Bakır, Çinko Kompleksleri. IX
Synthesis and characterization of some transition metal complexes of the schiff base having thiazole ring thisemicarbazide derivated
Keywords: Kimya; Chemistry