2013 Yılında Fırat Üniversitesi tıp fakültesi hastanesi kan merkezi'ne başvuran gönüllü kan bağışçılarında geçici ret nedenlerinin araştır ılması - Uz, Burak; Özden, Mehmet; Karakaya, Bülent; Demirol, Meral; Atlı, Hasan; Duzencı, Deccane; Haroğlu, Sina (My University, 2014)
Giri ş : Kan ve kan ürünlerinin tek kayna ğ ı insand ı r vetemin edilemediğ i durumlarda ba şka bir alternatifibulunmamaktad ı r. Ülkemizdeki kan ba ğ ı şı oran ı (%1,5)geliş miş ülkelere k ı yasla (%5) oldukça dü şük olup,ba şvuran gönüllü kan ba ğ ı ş çı lar ı n ı n da bir k ı sm ı çe şitlinedenlerden dolayı reddedilmektedir.Materyal ve Metot: F ı rat Üniversitesi Hastanesi KanMerkezine 01 Ocak-31 Aral ı k 2013 tarihleri arası nda kanba ğ ı ş ı amacı yla ba ş vuran 8685 donörün geçici ret sayıve nedenleri retrospektif olarak incelenmiş tir. Geçici retnedenleri 12 ana ba şl ı k altı nda toplanm ı şt ı r.Bulgular: Kan ba ğ ı ş çı s ı oranlar ı aylara göre de ğ erlen-dirildiğ inde 2013 yı l ı içerisinde en yüksek ba ğ ı ş ı ns ı ras ı yla Mayı s (881 kan ba ğ ı şı , %10,14) ve Ocak (870kan ba ğ ı ş ı , %10,02) aylar ı nda, en dü ş ük ba ğ ı şı n ises ı ras ı yla Haziran (607 kan ba ğ ı şı , %6,99) ve Kas ı m (615kan ba ğ ı ş ı , %7,08) aylar ı nda al ı nd ı ğ ı anla şı lm ı ş tı r.Donörlerin %19,2si (1668/8685) geçici olarak reddedil-miştir. Geçici ret nedenleri aras ı nda ilk 3 s ı rayı beyazküre anormallikleri (%5,82), çe şitli sa ğ l ı k sorunlar ı(%1,91) ve hemoglobin ve platelet de ğ erlerindeki anor-malliklerin (%1,89) payla ştı ğ ı saptanm ı şt ı r.Sonuçlar: Geçici ret oran ı m ı z %19,2 olup önde gelennedenleri arası nda kan sayı m ı anormallikleri ve çe ş itlisa ğ l ı k sorunlar ı bulunmaktad ı r. Bu nedenlere yönelikerken tan ı ve tedavi yöntemlerinin geliş tirilmesi ile zatendü şük olan kan ba ğ ı ş ı oran ı m ı z istenen seviyelereyakla şt ı rı labilir.
Keywords: Genel ve Dahili Tıp; Hematoloji