Veteriner ilaçları satış yetkisinin veteriner hekimliği açısından değerlendirilmesi: I. klinisyenlerin ilaç satış yetkisi konusundaki tutumları - Özen, Abdullah; Yüksel, Erhan; Doğan, Özlem (My University, 2010)
Bu çalışmada, klinisyen veteriner hekimlerin ilaç satış yetkisi konusundaki tutumlarının ve bu tutumlar üzerine etkili değişkenlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla, Bursa, Erzurum, Gaziantep, İzmir, Konya, Mersin ve Trabzon illerinde bulunan, 103’ü pet, 297’si çiftlik hayvanı olmak üzere 400 klinikte anket uygulanarak veri toplanmıştır. Elde edilen verilerin analizlerinden şu sonuçlara ulaşılmıştır: Katılımcılar ilaç satış yetkisinin ekstra gelir sağladığı; ancak, haksız rekabet ortamı ve spot piyasa oluşmasına neden olduğu yönünde görüş bildirmiştir. Katılımcıların %59.3’ü ilaç satışını destekler nitelikte bir tutum sergilemiştir. Bunlara ek olarak, ilaç satış yetkisinin veteriner hekimlerde olması gerektiği; ancak, bu yetkinin veteriner hekimliğine zarar verdiği savunulmuştur. Katılımcıların %93’ü muayene yapılmadan ilaç satışı konusuna kuvvetli bir karşı tutum sergilemiştir.
Keywords: Tutum; etüt; köpek; kedi; veteriner uygulama; veteriner ürünleri; pazar rekabeti; hayvan hastanesi; satış fiyatları