Co Katkılı ZnO Nanomalzemelerin Optik ve Morfolojik Özelliklerinin Araştırılması - Katı, Nıda (Fırat University, 2019)
ZnO, geniş bant aralığı nedeniyle optoelektronik uygulamalar için yüksek kaliteli malzemelerden biridir. Nanoteknoloji uygulamalarda optoelektronik cihazların morfolojik ve optik özelliklerini geliştirmek için ZnO nanoyapılara katkılar eklenmelidir. Bu çalışmada ZnO nanomalzemesine % 1, % 5 ve % 10 Co eklenmiş ve numuneler sol jel spin kaplama yöntemiyle üretilmiştir. Numuneler üretilirken, 1500 rpm'lik bir dönme hızı ve 25 saniyelik bir dönme süresi kullanılarak kaplama işlemi gerçekleştirilmiştir. Kaplama işlemi 5 kez tekrarlanmıştır. Atomik Kuvvet Mikroskobu (AFM) kullanılarak üretilen filmlerin iki boyutlu ve üç boyutlu görüntüleri analiz edilmiştir. Bu analizler yardımıyla filmlerin yüzey morfolojisi ve yüzey pürüzlülüğü incelenmiştir. Üretilen filmlerin UV-VIS spektroskopisi ile geçirgenliği ve absorpsiyon spektrumları alınmış ve optik bant boşluğu hesaplanarak optik özellikler incelenmiştir. Co ilavesinin artması ile pürüzlülük değerlerinde artış meydana gelirken, geçirgenlik değerlerinde azalma meydana gelmiş yasak enerji aralığı değerlerinde ise % 10 Co katkısına kadar artış meydana gelirken % 10 Co katkısında azalma meydana gelmiştir.

ZnO is one of the high quality materials for optoelectronic applications due to its wide band gap. ZnO nanostructures must be added to improve the morphological and optical properties of optoelectronic devices for nanotechnology applications. In this study, 1%, 5% and 10% Co elements were added to ZnO nanomaterial and samples were produced by sol gel spin coating method. When the samples were produced, coating process was carried out using a rotation speed of 1500 rpm and a rotation time of 25 seconds. Coating process repeated 5 times. Two-dimensional and three-dimensional images of the films produced using Atomic Force Microscopy (AFM) were analyzed. The surface morphology and surface roughness of the films were examined with the help of these analyzes. The transmittance and absorption spectra of the produced films with UV-VIS spectroscopy were taken and the optical properties were examined by calculating the optical band gap. While the increase in roughness values increased with the addition of co, the decrease in the transmittance values of the optical band gap range increased up to 10% Co contribution and a 10% Co contribution decreased.
Investigation of Optical and Morphological Properties of Co Doped ZnO Nanomaterials
Keywords: Engineering; Mühendislik