BIR EĞRININ INVOLÜTLERI VE ÇEŞITLI UZAYLARDAKI KARŞILIKLARI - ERDEM, ESRA (Fırat Üniveristesi, 2018)
Bu çalışmada verilen bir eğrinin involüt kavramı ele alınarak çeşitli uzaylardaki karakterizasyonları incelenmiştir. Özellikle Q? ve Q? de kuaterniyonik eğriler tanımlanarak Kuaterniyon uzayında kuaterniyonik eğriler için Serret-Frenet formülleri verilmiştir. Bu formüller yardımıyla Q? ve Q? uzaylarında kuaterniyonik involüt eğriler için karakterizasyonlar ifade ve ispat edilmiştir. Anahtar Kelimeler: Frenet eğrisi, Frenet çatısı, involüt eğri, Kuaterniyon eğrisi, Kuaterniyon çatısı.

In this study, the characterizations of a given curve is investigated in various spaces by dealing with concept of involute. In particularly, Serret-Frenet formulas are given for quaternionic curve in Quaternionic space by defining quaternionic curve in Q? and Q?.The characterizations for quaternionic involute curves are given and proved in Q? and Q? spaces with these formulas. Keywords: Frenet curve, Frenet frame, involute curve, Quaternionic curve, Quaternionic frame.
Involutes of a curve and consideration in various spaces
Keywords: Matematik