TATAR TÜRKÇESİ REMZİ VELİYEV-FACİGA (İNCELEME-METİN-SÖZLÜK) - ARSLAN, SELDA TURHAN (Fırat Üniveristesi, 2006)
Fırat ÜniversitesiSosyal Bilimler EnstitüsüTürk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim DalıYüksek Lisans TeziTatar TürkçesiRemzi Veliyev-Faciga(İnceleme- Metin- Sözlük)Selda TURHAN ARSLAN2006, Sayfa: XIII +282Özet"Tatar Türkçesi Remzi Veliyev-Faciga (İnceleme, Metin, Sözlük)" isimliçalışma Giriş, İnceleme, Metin ve Sözlük olmak üzere dört bölümdenoluşmaktadır.Giriş bölümünde, Tatar adı, Tatar Türklerinin tarihi, Tatar Türk boyları,Tataristan Özerk Cumhuriyeti, Kazan Tatar Türklerinin nüfusu, Kazan TatarTürkçesi, Tatar Türklerinin Edebiyatı ve Tatar Türklerinin din anlayışları,hakkında bilgi verilmiştir.İnceleme bölümünde, Kazan Tatar Türkçesinin gramer özellikleri yeralmaktadır. ?Faciga? adlı eserin dil özellikleri metinden örneklerle TürkiyeTürkçesiyle karşılaştırılarak tespit edilmiştir.Metin bölümünde Remzi Veliyev'in ?Faciga? adlı eseri Kiril alfabesindenLatin asıllı Türk alfabesine çevrilmiştir. Eserde, Tatar halkının geçmişinden, türlüengelleri aşan ulu bir halk olduğundan bahsedilmektedir. Kendi devletleri varkenuzun süre (beş yüz yıla yakın) devletsiz, ezilmiş halde yaşamalarına rağmen kendidillerini, milli unsurlarını ve ahlaklarını kaybetmedikleri vurgulanmaktadır.Sözlük bölümü, Faciga adlı eserde geçen kelimelerin Türkiye Türkçesindekikarşılıklarından oluşmaktadır.Anahtar kelimeler: Tatar, Türk, Faciga, ses bilgisi, şekil bilgisi.

IIIFırat UniversitySocial Science InstitueTurkish Language and Literature Main Science BranchHigher Education ThesisTatar TurkishRemzi Veliyev-Faciga(Study- Text- Dictionary)Selda TURHAN ARSLAN2006, Page: XIII+282SummaryThe study called ?Tatar Turkish, Remzi Veliyev-Faciga, Study, Text,Dictionary? is formed from four section which are introduction, study, text anddictionary.At the introduction section, the information was given about the name of Tatar,the history of Tatar Turkish, Tataristan autonomous republic, the population of KazanTatar Turks, Kazan Tatar Turkish, the literature of Tatar Turks, and the religiousunderstanding of Tatar Turks.At the study section, the grammar features of Tatar Turkish takes part. Thelanguage features of the work called ?faciga? was determined comparing to TurkeyTurkish with the examples from the text.At the text section, the work called ?Faciga? of Remzi Veliyev was translatedfrom Kiril alphabet into the Latin origin Turkish alphabet. At the work, it wasmentioned about the history of Tatar people and their being a great people who passedover various difficulties. It was emphasized that although they lived without having astate and distressed for a long time (approximately 500 years) they could keep theirlanguage, culture and morality.Dictionary section is formed by the equivalent of the Turkey Turkish of thewords in the work ?Faciga?.Key words: Tatar, Türkish, Faciga, voice information, shape information.
Tatar Turkish Remzi Veliyev-Faciga (study-text-dictionary)
Keywords: Türk Dili ve Edebiyatı