TETRASİKLİNLERİN SULU ORTAMLARDA BİMETALİK CU/FE NANOPARTİKÜLÜ İLE SORPSİYON VE PARÇALANMA MEKANİZMASI - YALÇIN, KENAN (Fırat Üniveristesi, 2015)
Bu çalışmada tetrasiklinlerin sulu ortamlarda bimetalik Cu/Fe nanopartikülü ile sorpsiyon ve parçalanma mekanizması incelenmiştir Sulu ortamdan tetrasiklin (TC), oksitetrasiklin (OTC), klortetrasiklin (CTC) antibiyotiklerin giderme verimi üzerine pH, bimetalik partikül dozajı ve sıcaklık gibi deneysel değişkenlerin etkisini değerlendirmek için yapılmıştır. Bunun yanı sıra maksimum tetrasiklin gideriminin sağlandığı optimum işletme şartlarında tetrasiklinlerin parçalanma ürünleri belirlenmiştir. Çalışmadan elde edilen sonuçlar tetrasiklin (TC), oksitetrasiklin (OTC), klortetrasiklin (CTC) gideriminin büyük ölçüde pH'a bağlı olduğunu göstermiştir.Optimum koşullarda %90'ınüzerinde tetrasiklin giderimi elde edilmiştir. Tetrasiklinlerin giderimi esas olarak bimetalik partikül yüzeyinde adsorpsiyonla gerçekleşmiştir. Langmuir ve Freundlich adsorpsiyon modelleri deney verilerine ve sonuçlarına uygulanmış ve sonuçlar Langmuir modeline uymuştur. Yalancı birinci dereceden ve yalancı ikinci dereceden modeller adsorpsiyon kinetiklerini açıklamak için kullanılmış ve adsorpsiyon kinetiklerinin yalancı ikinci derece kinetiğine uyduğu bulunmuştur. Anahtar Kelimeler:Tetrasiklin, Adsorpiyon, Bakır/Demir Bimetalik Partikülü.

In this study, sorption and degradation mechanism of tetracyclines by bimetallic Cu/Fe nanoparticle in aqueous media has been investigated. Batch experiments were made to evaluate the effects of experimental variables such aspH, bimetallic particle dosage and temperature on removal efficiency of tetracycline (TC), oxytetracycline (OTC), chlortetracycline (CTC) antibiotics from aqueous media. Additionally,the degradation products of tetracyclines were determined underoptimum operating conditions wheremaximum tetracycline removal was achieved. The results obtained from this study indicate that the removal TC, OTC, CTC depends on pH.The removal efficienciency of tetracycline over 90% were achieved in optimum conditions. The removal of tetracyclines mainly occured due to adsorption on bimetallic particle surface. The Langmuir and Freundlich adsorption models were applied to experimental data and the results fitted to Langmuir model. The pseudo-first-order and the pseudo-second-order models were used to express of adsorption kinetics and it was found that the adsorption kinetics were followed the pseudo-second-order kinetic model. Keywords: Tetracycline, Adsorption, Copper/Iron Bimetallic Particle.
Sorption and degradation mechanism of tetracyclines by bimetallic Cu/Fe nanoparticle in the aqueous solutions
Keywords: Çevre Mühendisliği