Safra kesesi tümörü ile karışabilen bir lezyon: Adenomyomatozis - Kanat, Burhan Hakan; Girgin, Mustafa (My University, 2012)
Adenomyomatozis; safra kesesinin etyolojisi bilinmeyen, hiperplastik bir hastalığıdır. Safra kesesi duvar kalınlaşmasının eşlik ettiği ya da etmediği, safra kesesinin kas tabakasına penetre olan intramural mukozal divertikül oluşumuyla (Rokitansky-Aschoff sinüsleri) birlikte yerel kas hipertrofisi mevcuttur. Eşlik eden biliyer bir hastalık olmadıkça genellikle asemptomatiktir. Bu olgu sunumunda karın ağrısı, bulantı-kusma şikâyetleri nedeniyle acil servisimize başvuran 48 yaşındaki bir hastada akut kolesistitin eşlik ettiği ve safra kesesi tümörü ile karışan safra kesesi adenomyomatozisini sunuyoruz.
Keywords: Genel ve Dahili Tıp