Elazığ ve Bingöl illerinde 2005-2008 yılları arasında sıtma epidemiyolojisi - Erensoy, Ahmet; Kuk, Salih (My University, 2010)
Amaç: Sıtma hem dünya hem de ülkemiz için önemli bir halk sağlığı problemidir. Bu çalışma, Elazığ ve Bingöl İl Sağlık Müdürlüğünden elde edilen 2004-2008 yılları arasına ait veriler değerlendirilerek bu illerdeki sıtma epidemiyolojisinin araştırılması amacıyla yapılmıştır.Yöntemler: Dört yıl içinde Elazığ'da 2.380 kan örneği incelenerek 9 (%0.37), Bingöl'de ise 11.548 kan örneği incelenerek 3 (%0.02) sıtma paraziti saptanmıştır.Bulgular: Bu olguların tamamında saptanan türün P. vivax olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca olgular yaş gruplarına göre incelendiğinde tamamının 15 yaş ve üzeri olan grupta olduğu ve hariçten gelen kişilerden oluştuğu belirlenmiştir.Sonuç: Bu çalışmanın bölgemizde sıtmanın epidemiyolojisine ve koruyucu önlemler alınmasına katkı sağlayacağını ümit ediyoruz.
Keywords: Türkiye; Yaygınlık; Doğu Anadolu Bölgesi; Bingöl; Epidemiyoloji; Elazığ; Paraziter hastalıklar; Geriyedönük çalışma; Sıtma