HELLP SENDROMUNDA SERUM-PLASENTAL SALUSİN VE GHRELİN DÜZEYLERİNİN ARAŞTIRILMASI - ÖZDEMİR, NAZAN (Fırat Üniveristesi, 2011)
Hemoliz, yükselmiş karaciğer enzimleri ve düşük trombosit sayısı ile karakterize HELLP Sendromu preeklampsinin şiddetli bir formudur.Bu çalışmada, HELLP Sendromlu gebeler ile sağlıklı normotansif gebelerde açile ghrelin, desaçile ghrelin, salusin- ? ve salusin- ? 'nın maternal serum-plasental seviyelerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Aynı zamanda bu biyokimyasal belirteçler ve HELLP Sendromu arasındaki olası ilişkiler araştırılmıştır. Bütün bu hormonların kardiovasküler sistem üzerinde potansiyel hipotansif etkileri mevcuttur.Çalışmaya 15 HELLP Sendromlu gebe, kontrol grubu olarak 15 sağlıklı sezaryan ile doğum yapan gebe, 15 sağlıklı normal doğum yapan gebeler dahil edildi. Olguların tümünden prepartum ve postpartum açlık venöz kan örnekleri alındı. Hormonların serum ve plasenta düzeyleri ELİSA yöntemi ile analiz edildi. Dokular Avidin-Biotin-peroxidase Complex (ABC) yöntemi kullanılarak immünohistokimyasal olarak boyandı.Çalışmamızda HELLP sendromlu hasta grubunda kontrol grubu ile karşılaştırıldığında, desaçile ghrelin (p<0.01) ve salusin- ? (p<0.05) serum düzeyleri, hem prepartum hem postpartum dönemde istatistiksel olarak anlamlı olarak düşük bulundu. Ancak salusin- ? (p<0.01) serum düzeyleri, normotansif gebelerden anlamlı oranda yüksek bulundu ve prepartum dönemde açile ghrelin (p<0.05) düzeyleri HELLP sendromlu hastalarda normotansif gebelere göre anlamlı oaranda yüksek saptandı. HELLP sendromlu hastalarda plasental desaçile ghrelin (p<0.01) ve salusin- ? (p<0.01) düzeyleri normotansif hastalardan anlamlı oranda düşük saptandı, ama plasental açile ghrelin (p<0.01) düzeyleri HELLP sendromlu hastalarda normotansif kadınlara göre anlamlı oranda yüksek bulundu.Sonuç olarak açile ghrelin, desaçile ghrelin, salusin- ? ve salusin-ß'nın HELLP sendromu patofizyolojisinde vazokonstrüksiyon mekanizması ile önemli rol oynadıkları düşünüldü.

The syndrome of haemolysis, elevated liver enzymes and low platelets (HELLP) is a life-threatening ailment, often seen as a severe variant of preeclampsia.In this study, we intended to investigate the maternal serum?placental levels of acylated ghrelin, desacyl ghrelin, salusin- ? and salusin- ? levels in normotensive pregnant women and pregnant women complicated with HELLP syndrome. Also we intended to investigate the possible associations between these biochemical markers and HELLP syndrome. All of these peptides have potential effect of hypotension on cardiovascular system.We involved 15 normotensive pregnant women who were delivered by abdominal way, 15 normotensive pregnant women who were delivered by vaginal way and 15 pregnant women complicated with HELLP syndrome in our study. We collected serum samples from all patients during prepartum and postpartum period. The serum and placental levels of these biochemical markers were analysed by enzyme-linked immunosorbent assay. The immunocytochemical analysis of placental tissues were performed by Avidin-Biotin-Peroxidase Complex method.The prepartum and postpartum levels of desacyl ghrelin (p<0.01) and salusin- ? ( p<0.05) in serum of pregnant women complicated with HELLP syndrome were significantly lower than levels of normotensive pregnant women. But salusin- ? (p<0.01) levels were significantly higher than normotensive pregnant women and only prepartum acylated ghrelin (p<0.05) levels of women complicated with HELLP syndrome were significantly higher than normotensive women. The placental desacyl ghrelin and salusin- ? levels of women complicated with HELLP syndrome were significantly lower than normotensive women but, placental acylated ghrelin levels of women complicated with HELLP syndrome were significantly higher than normotensive women.In conclusion, we thougt that acylated ghrelin, desacyl ghrelin, salusin- ? and salusin- ? could play an important role in the pathogenesis of HELLP syndrome by the mechanism of vasoconstruction.
Investigation of serum and placental salusin-ghrelin levels in patients with HELLP syndrome
Keywords: Kadın Hastalıkları ve Doğum