DİYABETİK NEFROPATİDE DİFFÜZYON MR BULGULARI - BAYKUŞ, ESRA KAZĞAN (Fırat Üniveristesi, 2011)
Diyabetes Mellitus, dünya nüfusunun yaklaşık %1-2'sini etkileyen ve yüksek kan şekeri ortak özelliğine sahip pek çok bozukluğu ifade eden bir hastalıktır. En önemli komplikasyonlarından biri son dönem böbrek yetersizliğinin ve diyabetik olgularda morbidite ve mortalitenin en önemli nedeni olan diyabetik nefropatidir. Bu çalışmanın amacı, diyabetik nefropatili hastalarda diffüzyon ağırlıklı manyetik rezonans görüntüleme (DA-MRG) tekniği kullanılarak böbreklerde görünür difüzyon katsayısı (ADC = Apparent Diffusion Coefficient) değerlerini saptamaktır.Çalışmaya alınan diyabetik nefropatili 50 olgu ve kontrol grubunu oluşturan 50 sağlıklı gönüllüden, renal difüzyon ağırlıklı eko-planar (EPI) görüntüler elde edilerek böbreklerin b100, b600 ve b1000 değerleriyle ADC ölçümleri gerçekleştirildi.Diyabetik nefropatili olgularda bilateral böbreklerin ortalama ADC değerleri; b100, b600 ve b1000 değerleri için sırasıyla; 3.33±0.35x10-3, 2.39±0.37x10-3, 1.97±0.20x10-3 sn/mm2 bulunurken, kontrol grubundaki sağlıklı gönüllülerin normal böbreklerinde ortalama ADC değerleri ise; b100, b600 ve b1000 değerleri için sırasıyla; 3.42±0.26x10-3, 2.76±0.32x10-3, 2.18±0.21x10-3sn /mm2 tespit edildi. Diyabetik nefropatili hastalarda renal ADC değerleri b600 (p=0,001) ve b1000 (p=0,001) açısından normal böbreklere göre istatistiksel olarak anlamlı derecede düşük olduğu saptandı.Sonuç olarak; DAMRG'nin diyabetes mellitusta diyabetik nefropatinin tanı ve takibinde yardımcı bir görüntüleme tekniği olarak kullanılabileceği düşünülmüştür.Anahtar kelimeler: Difüzyon manyetik rezonans görüntüleme, diyabetik nefropati, ADC, eko-planar görüntüleme, böbrek

Diabetes mellitus affecting 1-2% of world population, with a common feature of the high blood sugar is the term denoting many disorders. Diabetic nephropathy is the most common cause of end-stage renal failure which is one of the most important complications and also is the most important cause of morbidity and mortality in diabetic patients. The aim of this study is to determine values of Apparent Diffusion Coefficient (ADC) using diffusion-weighted magnetic resonance imaging (DW-MRI) technique in the patients with diabetic nephropathy.Diffusion-Weighted Echo-Planar images (EPI) were taken from 50 patients with diabetic nephropaty and 50 healthy volunteers considered as the control group included in the study. Renal b100, b600 and b1000 values were measured.While mean ADC values of bilateral kidneys in patients with diabetic nephropaty were found as 3.33±0.35x10-3, 2.39±0.37x10-3, 1.97±0.20x10-3 sec/mm2 for b100, b600 and b1000 values, respectively; these values in the healthy volunteers considered as control group were determined as 3.42±0.26x10-3, 2.76±0.32x10-3, 2.18±0.21x10-3 sec /mm2 for b100, b600 and b1000, respectively. Renal ADC values in patients with diabetic nephropaty in terms of b600 (p= 0.001) and b1000 (p = 0.001) were found lower statistically significant than normal kidneys.As a result; DW-MRI were considered to be used for an imaging technique to help diagnosis and follow-up of diabetic nephropaty in patients with diabetes mellitus.Keywords: Diffusion magnetic resonance imaging, diabetic nephropaty, ADC, echo-planar imaging, kidney
Diffusion MRI findings in diabetic nephropathy
Keywords: Radyoloji ve Nükleer Tıp