ULTRASES DESTEKLİ DÜŞÜK SICAKLIKLI KONVEKSİYONEL BİR KURUTUCUDA HAM YÜNÜN KURUMA DAVRANIŞININ DENEYSEL OLARAK İNCELENMESİ - KAYIŞ, GÖKTUĞ (Fırat Üniveristesi, 2018)
Kurutma, konvansiyonel olarak kurutma havasının ısıtma işlemine tabii tutulması, ardından ısıtılan havanın kurutulacak ürünün üzerinden geçirilerek nem yüklenmesi ve nem yüklü havanın dış atmosfere deşarjı veya soğutularak içindeki nemden arındırılıp tekrar çevrime dâhil edilmesi basamaklarından oluşan bir operasyon olup; farklı fiziksel etkilerden yaralanarak daha verimli hale getirilebileceği tespit edilmiştir. Yapılan çalışmalar incelendiğinde ultra ses destekli dalgalarının kurutma işlemi üzerinde kurutma sürelerini kısaltıcı ve daha düşük sıcaklıklarda kurutma yapılmasına olanak tanıyan etkileri olduğu tespit edilmiştir. Hali hazırda sıvıya daldırarak yüzey temizleme işlemleri, açık yüzeyli akışkanların pulverize edilmesi gibi işlemlerde kullanılan 20.000 hertz üzerinde ki frekans seviyesine sahip ultrasonik ses dalgalarının, kurutma işlemi üzerine olan etkilerinin ham yün malzemesinin ultra ses destekli olarak kurutulması ile tespit edilmesi ve konik bir yayıcı eleman kullanılarak yapılan ultra ses destekli kurutma işleminin performans parametrelerinin incelenmesi bu tez konusunun temelini oluşturacaktır.

Drying is a process which conventionally consists of the steps heating trying air then loading heated air with moisture by crossing it over wet matter and finally discharging the air to atmospher or reuse of air after condensation of water in drying air and possible to be increased its performance via some additional physical effects. When studies are examined, it was determined that the ultra sound supported waves have effects on drying process, which shorten the drying times and allow drying at lower temperatures. Currently, ultrasonic sound waves with a frequency level of over 20,000 hertz used in processes such as surface cleaning by immersion in liquid, pulverization of open-surface fluids; Detecting the effects of drying on the drying process by ultra-sound drying of the raw wool material and determining the drying efficiency increase provided by the ultrasound support will form the basis of this thesis.
Experimental investigation of drying behaviour of raw wool in an ultrasound assisted low temperature convection dryer
Keywords: Makine Mühendisliği