The origin of clay minerals in salina playa-mudflat facies, Yeniçubuk Formation (Lower-Middle Miocene), Gemerek, Sivas, Turkey - Türkmen, İbrahim; Bölücek, Cemal (My University, 1998)
İnceleme konusu playa-çamur düzlüğü fasiyesi Gemerek Havzası'nda (Sivas) yer alır. Miyosen havzası KKB'da Akdağ Metamorfitleri (Paleozoyik), D'da Elmalıdağ volkanik kayaçları (Tanesiyen) ve GGB'da Cevizcik Formasyonu'nun (Oligosen) evaporitleri ve kırıntılı kayaçları ile çevrelenir. lllit, paligorskit, smektit (montmorillonit, saponit ve saukonit), klorit ve serpantinler çamurtaşı örneklerinin XRD analizi ile tayin edilmiştir, lllitler ve kloritler, kuzeydeki Akdağ Masifine ait mermer, şist, granitik, diyoritik ve siyenitik kayaçlardan türemişlerdir. Paligorskit, evaporitik havzalarda kimyasal sedimantasyon sonucu oluşmuştur. Smektit grubu mineraller, doğudaki Elmalıdağ Formasyonu'na ait türlerden ve GGB'daki Cevizcik Formasyonu'na ait jipsli birimlerden kaynaklanmıştır. Smektit grubu minerallerin bir kaynağını da Akdağ Masifine ait metamorfik kayaçlar oluşturur. Serpantin grubu miraller Sarıkaya Olistostromuna ait ultrabazik kayaçlardan türemiştir.
Keywords: Jeoloji; Mineraloji