YAPAY SİNİR AĞLARI YARDIMI İLE SİSTEM KONTROLÜ - DANDIL, BEŞİR (Fırat Üniveristesi, 1998)
YÜKSEK LİSANS TEZ İ YAPAY SİNİR AĞLARI YARDIMI İLE SİSTEM KONTROLÜ Beşir DANDIL Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Elektrik-Elektronik Mühendisliği Anabilim Dalı 1998 Sayfa: 107 Yapay sinir ağlarının kontrolör olarak kullanıldığı çeşitli kontrol yöntemleri bulunmaktadır ancak bu çalışmada, yapay sinir ağları ile doğrudan ve uyarlamalı kontrol yöntemleri incelenmiştir. Her iki kontrol yöntemi de çeşitli sistemlere uygulanmış, örneksel ve toplu öğrenme algoritmalarını kullanarak Turbo C++ programlama dilinde yazılan programlarla yapay sinir ağının eğitimi gerçekleştirilmiştir. Sistem çıkış hatası; doğrudan yöntemde sistem üzerinden, dolaylı kontrol yönteminde model yapay sinir ağı üzerinden geriye yayılarak kontrolör olarak kullanılan yapay sinir ağı eğitilmiş ve sistemlerin, seçilen referans işaretlerini izleme performansı incelenmiştir. Elde edilen simülasyon sonuçlarından, kontrolü yapılan sistemlerin, seçilen referans giriş işaretlerini doğru bir şekilde izlediği ve yapay sinir ağlarının, uyarlamalı kontrol alanında başarı ile uygulanabileceği görülmüştür.
Plant control by aid neural networks
Keywords: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği; Electrical and Electronics Engineering