CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK RESMİNDE PORTRE - GÜLER, NİDA (Fırat Üniveristesi, 2003)
YÜKSEK LİSANS CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK RESİM SANATINDA PORTRE Nida GÜLER Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı 2003 - Sayfa: X+160 "Cumhuriyet Dönemi Türk Resminde Portre" adlı bu çalışma üç ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde portre ile ilgili temel bilgiler verilmiştir. Sanat tarihi sürecinde portre resmi incelenmiş ve portrenin temel özelliklerine değinilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde ise portre resmi Türk Sanat Tarihi içerisinde genel hatlarıyla ele alınmış, Cumhuriyet dönemi ise ayrıntılarıyla değerlendirilmiştir. Ayrıca bu bölümde, Cumhuriyet döneminde portreyi işleyen ressamlardan İbrahim Çallı, Feyhaman Duran ve Zeki Faik İzer'in sanat yaşamları, portreleri ve üslupları ayrıntılı bir şekilde işlenmiştir. Üçüncü bölümde ise Cumhuriyet dönemi sanatçılarından Feyhaman Duran, mrahim Çallı, Zeki Faik İzer, Sabri Berkel, Nuri İyem, Nurullah Berk, Eşref Üren, Şükriye Dikmen, Neşat Günal ve Bedri Rahmi Eyüboğlu'nun en az üç en fazla beş eseri analiz edilmiştir. Dördüncü bölümde de Cumhuriyetten günümüze portre sanatındaki üslup değişiklikleri tespit edilmiş, genel değerlendirmesi yapılmıştır. Sonuçta Çağdaş Türk Resim Sanatında figür unsurunu irdelediğimizde batı sanatıyla aralarında teknik ve üslup yönünden benzerlikler olduğu gözlemlenmiş, temelleri minyatüre dayanan Türk Resminin Cumhuriyetten sonraki dönemlerde batılı anlamda resim anlayışının ilkelerini özümseyen sanatçıların zamanla minyatürden ve dekoratif süsleme sanatlarından esinlendiği ve bunları kişisel üslup özellikleri içerisinde yorumlayarak çağdaş sanat eserleri oluşturdukları anlaşılmıştır.
Republic term portrait in Turkish art
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Güzel Sanatlar; Fine Arts