KLASİK DÖNEM OSMANLI ÜLKESİ'NDE ENDÜSTRİYEL ÜRETİM ORGANİZASYONU (OSMANLI KANUNNAMELERİ VE MÜHİMME KAYITLARINA GÖRE) - DURMAZ, YÜKSEL (Fırat Üniveristesi, 2011)
Bu yüksek lisans tez çalışması klasik dönem Osmanlı ülkesinde endüstriyel üretim organizasyonu üzerine bazı önemli bilgi ve tespitleri ihtiva etmektedir. Bu çalışma giriş ve sonuç bölümleri hariç üç ana bölümden oluşmaktadır.Birinci Bölüm, Osmanlı endüstriyel üretim organizasyonunda hammadde temini hakkında önemli bilgiler ihtiva etmektedir. Özellikle gemi inşası için ihtiyaç duyulan kereste, top ve gülle dökümü için gerekli demir ve barut üretimi için gerekli güherçile ne suretle temin edilir bu bölümde değerlendirilmiştir.İkinci Bölüm, endüstriyel üretimde işgücü organizasyonu hakkında bilgi sunmaktadır. Bu bölümde özellikle teknik işgücü, askeri işgücü ve mesleki işgücü üzerinde durulmaktadır.Üçüncü Bölüm, hammadde veya mamul maddenin ilgili alanlara nakledilmesiyle ilgilidir. Bu bölümde özellikle kara taşımacılığı, deniz taşımacılığı, göl ve ırmak taşımacılığı üzerinde durulmuştur.Bu çalışma birebir Osmanlı Arşiv vesikalarından (Mühimme kayıtları ve Kanunnamelerden) istifade ile hazırlanmış kaynak bir çalışma niteliğindedir.Anahtar Kelimeler: Osmanlı Devleti, endüstri, işgücü, hammadde, nakliye.

This master thesis involves some important information and determinations about the industrial product organization in the Ottoman Empire in the classical period. This study consists of three main chapters without introduction and conclusion.The first chapter includes some important information about the supply of raw material in the Ottoman industrial produc organization. Especially at this chapter we discussed which methods were used to supply the timber for the ship building; the iron for the casting of gun and cannonball; and the saltpeter for the production of gunpowder.The second chapter submits the information about the workforce organization of the industrial production. In this chapter the determinations become dense on the technical workforce, military workforce and vocational workforce (for crafts).The third chapter is about the transportation of the raw materials and the products to the destination. This chapter especially involves the information for the transportation of overland, maritime, lake and river.This study is an origin study directly written by the Ottoman archive documents (the registers of Mühimme and the code of laws).Key Words: the Ottoman Empire, industry, workforce, raw material, transportation,
The industrial product organization in the ottoman country in classical period (the Ottoman code laws and mühimme register)
Keywords: Tarih; Ekonomi