Öğretmen Adaylarının Öğretmenlik Mesleğini Tercih Etmelerinde Kişisel, Ekonomik ve Sosyal Faktörlerin Etkililik Derecesine İlişkin Algıları - Özbek, Ramazan (My University, 2007)
Bu arastırmanın amacı, ögretmenlik meslegini seçen Egitim Fakültesi ögrencilerinin, seçimlerinde etkili olan kisisel, ekonomik ve sosyal faktörlerin etkililik derecesine iliskin algılarını belirlemektir. Arastırma iki bölümden olusturulmustur. Birinci bölümde, ögretmen adaylarının okudukları anabilim dalı-dalları, sınıf, cinsiyet, ailelerinin gelir düzeyi ve anne-babalarının egitim düzeyleri incelenmistir. Sonraki bölümde ise ögretmen adaylarının bireysel özelliklerine baglı olarak tercihlerinde etkili olabilecegi düsünülen kisisel, ekonomik ve sosyal faktörlerin etkililik derecesi test edilmistir. Arastırmada, ögretmenlik meslegini tercihte kisisel tercih ile ilgili faktörlerin, ekonomik ve sosyal faktörlere göre daha etkili oldugu görülmüstür. Buna karsın ögretmen adaylarının, ögretmenlik meslegini tercihlerinde etkili olan faktörlere iliskin ortalama puanları arasındaki fark, bireysel özelliklere ve faktörlere göre degisiklik göstermektedir. Aday ögretmen görüslerini almak için betimleme tarama yöntemi kullanılmıstır. Veri toplama aracı olarak anket uygulanmıstır. Sonuçlar bilgisayar ortamında SPSS programında istatistiksel çözümleri yapılarak degerlendirilmistir.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları