Keban Baraj Gölü'nde yaşayan Aynalı Sazan (Cyprinus carpioLinnaeus, 1758)’nın otolit biyometrisi - Sayın, Burcu; Çalta, Metin (My University, 2017)
Bu çalışmada, Elazığ Keban Baraj Gölü’nden yakalanan aynalı sazan (C carpio L., 1758)’de otolit biyometrisi araştırıldı. Bu amaçla, Kasım 2016-Aralık 2016 tarihleri arasında toplam 120 örmek (54 dişi ve 66 erkek) incelendi. Balık örneklerinin toplam boy ve ağırlıkları belirlendikten sonra, gonadları incelenerek eşey tespiti yapıldı. Daha sonra her bir balığın sağ ve sol otolitleri çıkartıldı ve temizlendi. Otolit ağırlıkları 0,0001 g hassasiyette tartıldı. Otolit boyu ve otolit genişliği bilgisayar destekli görüntü analiz programı kullanılarak 0,001mm hassasiyetle ölçüldü. Balıkların ortalama otolit ağırlığı (mg) değerleri (sağ otolit-sol otolit) tüm populasyon, dişiler ve erkekler için sırasıyla (3,38-3,37), (3,29-3,29) ve (3,45-3,44) olarak belirlendi. Ortalama otolit boyu (mm) değerleri sırasıyla (2,57-2,57), (2,56-2,54) ve (2,58-2,59) olarak, ortalama otolit genişliği (mm) değerleri ise sırasıyla (1,61-1,62), (1,60-1,60) ve (1,62-1,63) olarak belirlendi. Sağ-sol otolit verileri ile dişi-erkek otolit verileri arasındaki farklar istatistiksel olarak önemsiz bulundu (P>0,05). Otolit biyometrisi-balık boyu ilişkisi de incelendi.

In this study, otolith biometry of mirror carp (C. carpio L., 1758) obtained from Keban Dam Lake were examined. For this purpose, 120 individuals (54 females and 66 males) were studied during November 2016-December 2016. After total length and weight of fish samples were determined, their sexes were also determined by examining of gonads. Then right and left otoliths were removed and cleaned. Otoliths weight were determined to the nearest ± 0.0001 g. The lengths and widths of otoliths were measured to the nearest ± 0.001 mm with a computer-aided image analysis program. The mean otolith weight (mg) values (right otolith-left otolith) of all population, the females and the males were (3.38-3.37), (3.29-3.29) and (3.45-3.44) respectively. The mean otolith length (mm) values were found to be (2.57-2.57), (2.56-2.54) and (2.58-2.59) respectively and the mean otolith width (mm) values were determined as (1.61-1.62), (1.60-1.60) and (1.62-1.63) respectively. The differences between right and left otolith data and between female-male otolith data were not statistically significant (P> 0.05). Otolith biometry-fish length relationships were also studied.
Otolith biometry of Mirror Carp (Cyprinus carpio Linnaeus, 1758) living in Keban Dam Lake
Makale - Bilimsel Dergi Makalesi - Çok Yazarlı
Keywords: Keban Baraj Gölü; Aynalı sazan; Cyprinus carpio; Otolit biyometrisi; Keban Dam Lake; Mirror carp; Otolith biometry