TELEKOMÜNİKASYON ŞİRKETLERİ ÖRNEĞİYLE COVID-19 SÜRECİNDE KRİZ İLETİŞİMİ BAĞLAMINDA SOSYAL SORUMLULUK PROJELERİNİN ANALİZİ - GÜNAYDIN, ÜMMÜGÜLSÜM (Fırat Üniveristesi, 2024)
COVID-19 virüsü dünyanın beklemediği bir salgın olup, ortaya çıkışı hakkında net bir bilgi bulunmamaktadır. Salgın Çin'de ortaya çıkmış ve hızlı yayılmaya başlamıştır. Ülkelerin ve toplumların hastalıktan ciddi şekilde etkilenmesi üzerine Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından pandemi ilan edilmiştir. Pandemi ilan etmek, hastalığı kontrol altına almak, kamuoyunu hastalık konusunda bilgilendirmek ve önlem almak anlamına gelir. Hayatın her alanını kökten değiştiren pandemi sürecinin adeta sembolü haline gelen kapanma sürecinin vazgeçilmez unsuru telekomünikasyon şirketleri, kurumsal hizmet ve görevlerinin yanı sıra bu süreçte sosyal sorumluluk projeleriyle de gündeme gelmiştir. Buradan hareketle bu Tez, Türkiye'de doğrudan hizmet telekomünikasyon şirketlerinden Turkcell, Türk Telekom ve Vodafone'un COVID-19 dönemindeki kriz iletişimi örneklerinin incelenmesi ve bu bağlamda sosyal sorumluluk projelerinin analizi üzerine bina edilmiştir. Çalışmada, pandemi sürecinde telekomünikasyon şirketlerinin kriz iletişimi konusunda sahip olması gereken özelliklere sahip olup olmadıklarını değerlendirmek yerine, pandemi süreciyle birlikte değişen şirketlerde kriz iletişiminin yönetimine odaklanılmıştır. Araştırmayı yürütmek için seçilen yöntem içerik analizi ve göstergebilim yöntemidir. Bu modelde, çalışmanın amacına uygun olarak, Turkcell, Türk Telekom ve Vodafone'dan, Covid-19 dönemindeki kriz iletişimi kapsamında sosyal sorumluk çalışmaları analiz edilmiştir. Bu kapsamda seçilen Turkcell, Türk Telekom ve Vodafone şirketlerinin kurumsal iletişimleri ve sosyal sorumluluk projeleri incelenmiş, araştırmanın sonuçlarına göre Turkcell, Türk Telekom ve Vodafone, Covid-19'un etkisini azaltmaya yönelik kamu sağlığı politikalarını destekleyen sosyal sorumluluk projelerine yer verdiği ve destekledikleri tespit edilmiştir. Buna ilave olarak sosyal sorumluluk faaliyetlerini yapan şirketlerin hedef kitleleri açısından olumlu imaj oluşturulduğu ve algılandığı bir başka temel bulgudur.

The COVID-19 virus is a pandemic that the world did not expect, and there is no clear information about its emergence. The outbreak emerged in China and started to spread rapidly. As countries and societies were seriously affected by the disease, the World Health Organisation (WHO) declared a pandemic. Declaring a pandemic means taking the disease under control, informing the public about the disease and taking precautions. Telecommunication companies, the indispensable element of the lockdown process, which has become a symbol of the pandemic process that has radically changed every aspect of life, have come to the fore with social responsibility projects in this process as well as their corporate services and duties. From this point of view, this thesis is based on the examination of the crisis communication examples of Turkcell, Türk Telekom and Vodafone, which are direct service telecommunication companies in Turkey, during the COVID-19 period and the analysis of their social responsibility projects in this context. In the study, instead of evaluating whether telecommunication companies have the characteristics that telecommunication companies should have in terms of crisis communication during the pandemic process, the focus is on the management of crisis communication in companies that have changed with the pandemic process. The method chosen to conduct the research is content analysis and semiotics. In this model, in accordance with the purpose of the study, social responsibility activities from Turkcell, Türk Telekom and Vodafone within the scope of crisis communication during the Covid-19 period were analysed. In this context, corporate communications and social responsibility projects of selected Turkcell, Türk Telekom and Vodafone companies were analysed. According to the results of the research, it was determined that Turkcell, Türk Telekom and Vodafone included and supported social responsibility projects that support public health policies to reduce the impact of Covid-19. In addition to this, it is another main finding that companies that carry out social responsibility activities create and perceive a positive image for their target audiences.
With the example of telecommunication companies: Analysis of social responsibility projects in the context of crisis communication during COVID-19
Keywords: İletişim Bilimleri