İnferior miyokard infarktüsünde rekombinant doku plazminojen aktivatörü ile streptokinazın etkinliğinin karşılaştırılması - İlkay, Erdoğan; Yıldız, Abdülmelik; Karaca, Ilgın; Karadaban, Arif; Akkuş, Necdet; Özdemir, Feridun; Arslan, İ. Nadi (My University, 1998)
AMİ'de (Akut Miyokard İnfarktüsü) trombolitik tedavinin etkinliğinin lokalizasyona göre değiştiği bilinmektedir. Anterior AMİ'de trombolitik tedavinin etkisi tartışılmazken, inferior AMİ'de trombolitik tedavinin etkinliği üzerindeki tartış-malar son yıllara kadar süregelmiştir. Bazı çalışmalarda inferior AMİ'de, SK (Streptokinaz) uygulananlarda plasebodan istatistiksel olarak farklı sonuçların elde edilememesi bizi bu konuda değişik trombolitik ajanları kullanmaya yöneltti. Bu amaçla, rt-PA (Doku Plazminojen Aktivatörü) uyguladığımız 21 vaka ve SK uyguladığımız 37 vakadan elde ettiğimiz sonuçları değerlendirmeye aldık. Klinik reperfüzyon kriterlerini tek tek karşılaştırdık. AMİ'nün seyri sırasında ortaya çıkan bütün komplikasyonları koroner bakım formlarına işledikten sonra elde ettiğimiz sonuçları karşılaştırdık. rt-PA uygulananlarda daha fazla klinik reperfüzyon kriterleri oluştuğunu (rt-PA 'da %96, SK'da %73), komplikasyonların daha az olduğunu sapladık. SK uygulanan vakalarda daha sık hipotansiyon geliştiğini (rt-PA 'da %14,SK'da %35) reinfarktüsüin daha fazla olduğunu (rt-PA'da%0, SK'da %13.5), atrioventriküler ve intraventriküler blokların daha sık oluştuğunu(rt-PA 'da %19, SK'da %49) saptadık. Bu farkların tümü istatiksel anlamlılık gösterdi (p<0.05). Ayrıca istatistiksel öneme ulaşmamakla birlikte SK grubunda kardiyojenik şok ve mortalitenin daha sık olduğunu gözlemledik. Sonuç olarak; inferior AMİ'de rt-PA'nın daha etkin reperfüzyon sağladığı ve komplikasyonların daha az olduğunu saptadık.
Keywords: Tıbbi Araştırmalar Deneysel; Genel ve Dahili Tıp; Kalp ve Kalp Damar Sistemi