Sosyal Medya Reklamlarının Gelişmeleri Kaçırma Korkusu (FoMO) Bağlamında Değerlendirilmesi - Güngör, Arzu; Barış, A. Banu (Aksaray University, 2025)
Dijital ortamda sunulan reklamların bir türü olarak sosyal medya reklamları, tüketim kültürünün yeni bir ortamda varlık gösterdiği etkili bir aracıdır. Hedef kitleyi tüketime teşvik eden ve onlara tüketim ideolojisini benimseten reklamlar, sosyal medya aracılığıyla daha hızlı ve etkili bir şekilde kullanıcıya ulaşmaktadır. Diğer yandan yoğun sosyal medya kullanımının çok sayıda olumsuz psikolojik etkiye neden olduğu görülmektedir. Türkçe’ye “Gelişmeleri Kaçırma Korkusu” olarak çevrilen “Fear of Missing Out” (FoMO), sosyal medya kullanımının artmasıyla meydana gelen olumsuz etkilerden biridir. Bu çalışmanın temel çıkış noktası olarak FoMO, bireylerin başkalarının deneyimlerini ve sosyal medyada sunulan mesajları kaçırma korkusu yaşamalarına karşılık gelmektedir. Bununla ilişkili olarak bu çalışmanın amacı tüketim kültürü bağlamında sosyal medya reklamlarına yönelik tutum ve algı arasındaki ilişki ve bu değişkenlerin, FoMO, demografik özellikler ve sosyal medya kullanımıyla ilişkisinin incelenmesidir. Araştırma kapsamında 18 yaş üzeri sosyal medya kullanıcılarından oluşan 477 kişiye anket uygulanmış ve elde edilen veriler analiz edilmiştir. Araştırma bulguları, sosyal medya reklamlarına yönelik tutum ve algı değişkenlerinin FoMO değişkeni ile ilişki içinde olduğunu göstermektedir. Sosyal medya reklamlarına yönelik tutum ve algının cinsiyet faktörüne bağlı olarak farklılık gösterdiği, ancak FoMO’nun cinsiyete göre değişmediği gözlemlenmiştir. Çalışmadan elde edilen bir diğer sonuca göre, kullanıcıların sosyal medyada geçirilen süre arttıkça, sosyal medya reklamlarına yönelik tutumlarının ve algılarının daha olumlu hale geldiği belirlenmiştir. Bu çalışma, sosyal medya reklamları ve FoMO arasındaki ilişkiyi araştırarak, tüketim kültürü ve sosyal medya konusunda perspektif sunmayı hedeflemektedir.

Social media advertisements, as a type of digitally presented advertisements, are an effective tool that shows new usage characteristics of consumer culture. Advertisements that encourage the target audience to consume and instill the ideology of consumption reach users more quickly and effectively through social media. On the other hand, excessive use of social media has been observed to cause numerous negative psychological effects. One of the negative effects arising from increased social media usage is the phenomenon known as "Fear of Missing Out" (FoMO), which corresponds to the fear of missing others' experiences and the messages presented on social media. As the primary focus of this study, FoMO is examined in relation to the attitudes and perceptions toward social media advertisements within the context of consumption culture. Furthermore, this study aims to explore the relationships between these variables and factors such as demographic characteristics and social media usage. A survey was carried out among 477 individuals aged 18 and above who actively use social media, and the resulting data set underwent analysis. The results highlight a connection between attitudes and perceptions regarding social media advertisements and the FoMO variable. It was observed that attitudes and perceptions toward social media advertisements differ by gender, whereas FoMO does not vary based on gender. Another result obtained from the study indicates that as the time users spend on social media increases, their attitudes and perceptions toward social media advertisements become more positive. This study aims to provide a perspective on consumption culture and social media by examining the relationship between social media advertisements and the Fear of Missing Out.
The Evaluation of Social Media Advertisements in The Context of Fear of Missing Out (FoMO)
Keywords: Digital Advertising; Dijital Reklamcılık