KOAH' DA NT-PROBNP, YKL-40 DÜZEYLERİ İLE OKSİDAN DURUM ARASINDAKİ İLİŞKİ - DİNÇOĞLU, DİLNUR (Fırat Üniveristesi, 2015)
Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH), kronik hava akımı kısıtlanması ile karakterize, proteinaz/antiproteinaz dengesizliği ve oksidatif stres sonucu gelişen, akciğer dışı etkiler sonucunda şiddeti artabilen kısmen geri dönüşümlü ilerleyici sistemik bir hastalıktır. Bu çalışmada KOAH atak dönemindeki inflamasyonun ve KOAH'a eşlik eden kardiovasküler hastalıkların belirlenebilmesi için YKL-40 ve NT-proBNP düzeylerinin KOAH'daki oksidan durum ile ilişkisini araştırmayı planladık. Çalışmamıza KOAH akut atak tanısı ile takip edilen 37 hasta ile kontrol grubu olarak, KOAH' lı olgular ile aynı yaş ve cinsiyette 21 olgu dâhil edildi. KOAH' lı hastalardan akut ve stabil dönemde olmak üzere 2 kez, kontrol grubundan 1 kez 5 ml kan alındı ve serum hs-CRP, YKL-40, NT-proBNP, NO•, TAS, TOS ve MDA düzeyleri çalışıldı. Tüm gruplara solunum fonksiyon testi yapıldı. Tüm KOAH hasta grubu ile kontrol grubunun solunum fonksiyon parametreleri karşılaştırıldığında KOAH hasta gruplarının ortalama FEV1, FVC ve FEV1/FVC değerlerinin kontrol grubuna göre oldukça düşük olduğu görüldü (üç parametre için de p<0,001). Serum hs-CRP, YKL-40, NT-ProBNP, MDA, NO• ve TOS düzeylerinin KOAH hasta gruplarında kontrole göre daha yüksek seviyelere ulaştığı gözlendi. Serum TAS düzeylerinde ise KOAH hasta gruplarında kontrol grubuna göre anlamlı bir düşüş tespit edildi (p<0,001 KOAH 1. gün, p<0,05 KOAH toplam). TAS düzeyinin tedavi sonrası 15. gündeki seviyesi ile kontrol grubu seviyesi arasında önemli bir farklılık görülmedi (p>0,05). Sonuç olarak KOAH hastalarında YKL-40 ve NT-proBNP seviyelerindeki birlikte artışın, akciğerlerdeki oksidatif stresin, inflamasyonun ve KOAH' a kardiovasküler hastalıkların eşlik ettiğinin bir göstergesi olabileceği tespit edilmiştir. Anahtar Kelimeler: KOAH, YKL-40, NT-proBNP

Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD) is a slightly reversible and progressive systemic disease that is characterized by chronic airflow limitation, is caused by proteinase / antiproteinase imbalance and oxidative stress, and can exacerbate the severity due to extrapulmonary factors. This study was aimed to investigate the relationship between serum levels of YKL-40 and NT-proBNP and oxidant status in COPD so as to determine the inflammation in COPD exacerbation and cardiovascular diseases co-existing with COPD. 37 patients followed up by the diagnosis of acute exacerbations of chronic obstructive pulmonary disease (COPD) as experimental group and 21 age- and sex-matched patients with COPD ones as a control group were included in our study. 5 ml of blood were drawn twice from patients with COPD during the period of stable and acute exacerbation and once from patients in control group. Serum levels of hs-CRP, YKL-40, NT-proBNP, NO•, TAS, TOS and MDA levels were measured. Pulmonary function test was made for all groups. Compared pulmonary function parameters of all COPD patients with control group ones, it was found that average values of FEV1, FVC and FEV1/FVC were significantly lower in patients with COPD than in the control one (p<0.001 for all three parameters). It was observed that serum levels of hs-CRP, YKL-40, NT-ProBNP, MDA, NO? and TOS reached to higher levels in patients with COPD than in the control group. It was found that there was a significant decrease in the patients with COPD compared to the control group (p <0.001 for COPD at first day, p<0.05 for total COPD). It was observed that there were no significant differences between TAS levels on 15 days after the treatment and TAS ones of the control group (p>0.05). It has been concluded that a simultaneous increase in the levels of YKL-40 and NT-proBNP in patients with COPD may be an indication of oxidative stress and inflammation in the lungs, and that cardiovascular diseases may coexist with COPD. Key Words: COPD, YKL-40, NT-proBNP
The relationship between the oxidan circumstance and the levels of NT-probnp and YKL-40 in copd.
Keywords: Biyokimya