İlköğretim 2. sınıf öğrencilerinde ambliyopi ve allerjik göz hastalıkları sıklığı - Polat, S. Aytaç; Akyol, Nuray (My University, 2003)
Amaç: Bu araştırma, Elazığ il merkezindeki iki ilköğretim okulunun 2. sınıflarında okuyan öğrencilerdeki; ambliyopi ve allerjik göz hastalıkları prevalansını tespit edebilmek amacı ile yapılmış kesitsel bir araştırmadır. Materyal ve Metod: Araştırmanın evreni, her iki okulun 2. sınıflarındaki toplam 234 öğrencidir. Bir anket, bir de bilgi formunun doldurulması ile elde edilen veriler; bilgisayarda SPSS programına kaydedilmiş, hata kontrolleri ve istatistiksel analizler yine bu programda yapılmış, verilerin önemlilikleri ki-kare (X²) ve Fisher'in kesin olasılıklı testi ile sınanmıştır.Bulgular: Çalışmaya alınan 218 öğrencinin yaşları 7 ile 9 arasında değişmekte olup, %51.4'ü erkek, %78.0'inin sosyoekonomik durumu kötü, %53.7'sinin ise herhangi bir sosyal güvencesi yoktur. Öğrencilerin %11.9'unda kırma kusuru, %8.7'sinde hipermetropi, %3.2'sinde miyopi, %2.8'inde şaşılık, %2.3'ünde ise ambliyopi vardır. Cinsiyet ile ambliyopi görülme sıklığı arasında istatistiki olarak anlamlı bir ilişki yoktur (P>0.05). Öğrencilerin %30.3'ünde tarsal konjonktival hiperemi, %3.2'sinde ise blefarit tespit edilmiştir. Göz kapağı ve konjonktiva muayene bulgusunun patolojik olması ile, sosyal güvencenin olmaması arasındaki ilişki istatistiki olarak anlamlıdır (P<0.05). Öğrencilerden 46'sı (%21.1) araştırmadan önce herhangi bir nedenden ötürü göz muayenesi olmuş ve bu öğrencilerinden sadece 10'u (%4.6), araştırmadan önce kontrol amacı ile göz hekimine götürülmüştür.Sonuç: Çocuğun okul başarısını, psikososyal gelişimini, ilerleyen dönemlerde ise meslek seçimini olumsuz yönde etkileyebilen ambliyopinin ve allerjik göz hastalıklarının önlenebilmesindeki en temel unsur erken tanıdır. Bu amaçla düzenli tarama programlarının uygulanması ve aile, öğretmen, hekim ilişkisinin göz ardı edilmemesi büyük bir önem taşımaktadır.
Keywords: Türkiye; Yaygınlık; Göz tembelliği; Elazığ; Allerji ve immünoloji; Anketler; Göz hastalıkları