YEREL YÖNETİMLERE BAĞLI SPOR VE EGZERSİZ ALANLARINDAN HALKIN BEKLENTİLERİ (ELAZIĞ İL ÖRNEĞİ) - GENÇ, YUNUS (Fırat Üniveristesi, 2017)
Yapılan bu araştırmada yerel yönetimler tarafından sunulan spor hizmetlerinden faydalanan bireylerin spor hizmetleri konusundaki görüşlerinin bazı değişkenlere göre incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmaya Elazığ ilinde yerel yönetimler tarafından sunulan spor hizmetlerinden faydalanan 263 kadın ve 237 erkek olmak üzere toplam 500 birey katılmıştır. Araştırmaya katılan bireylerin yerel yönetimler tarafından sunulan spor hizmetleri hakkındaki görüşlerinin belirlenmesinde Genç (2016) tarafından geliştirilen "Spor Hizmetlerinden Beklenti Ölçeği" kullanılmıştır (1). Araştırmada elde edilen verilerin istatistiksel analizlerinde SPSS 22.0 veri analiz programında tanımlayıcı istatistikler ile Mann Whitney U testi ve Kruskal Wallis H testi kullanılmıştır. Araştırmanın sonunda katılımcıların düzenli olarak spor yapma alışkanlıklarının düşük olduğu, yerel yönetimler tarafından sunulan spor hizmetlerinden genellikle haftada 2-3 gün yararlandıkları, yerel yönetimlerin sundukları spor tesislerinin yetersiz olduğunu düşündükleri tespit edilmiştir. Araştırmaya katılan bireylerin spor tesislerinde gördükleri yetersizliklerin başında sırasıyla kapasite yetersizliği, antrenör eksikliği ve soyunma odalarının halka açık olmamasının geldiği tespit edilmiştir. Katılımcıların ölçek alt boyutlarından sayısal yeterlilik, tercihler ve iletişim faktörlerinden orta düzeyde puan aldığı, hizmet yeterliliği ve rekreatif faktörlerinden ise orta düzeyin üzerinde puan aldıkları belirlenmiştir. Bunun yanında katılımcıların spor hizmetleri konusundaki görüşlerinin cinsiyet, yaş grubu, eğitim durumu, meslek grubu, gelir durumu, düzenli spor yapma durumu, spor yapmak için tercih ettikleri zaman dilimi, haftalık spor yaptıkları gün sayısı, spor tesislerini haftalık kullanma süresi ve spor tesislerini yeterli bulma değişkenlerine göre istatistiksel açıdan anlamlı farklılık gösterdiği sonucuna ulaşılmıştır (p<0.05).

Investigation of opinions of individuals, who benefit from sport services served up by municipalities, about sport services as some variable was purposed in this research. Totally 500 individuals as 263 female and 237 male, who benefit from sport services served up by municipalities in Elazig city, participated in research. "Expectation Scale from Sport Services" developed by Genc (2016) was used in research to identify participants' opinions about sport services served up by municipalities (1). Descriptive statistics, Mann Whitney U test and Kruskal Wallis H test in SPSS 22.0 data analysis program were used in analysis of data obtained. It was established that participants' doing sport regularly habits was low level, they benefit from sport services served up by municipalities as 2-3 times in a week, they think sport services served up by municipalities are inadequate. It was established that capacity inadequate, trainer deficiency and dress rooms are not opened to public were head of inadequate. It was identified that participants took medium level score in numeral adequate, preferences and communication factors, they took over of medium level score in service adequate and recreative factors. Besides, it was established that participants' opinions about sport services were differentiated as their gender, age group, education level, occupational group, income level, doing sport status regularly, preference time slice to do sport, weekly day count to do sport, weekly time period of sport fields usage to do sport, finding sport fields adequate statuses (p<0,05).
Public's expectation from sport and exercise fields belonged to municipality (Elazig city sample)
Keywords: Spor