TOP TİPİ METALLİ FTALOSİYANİNLERİN SENTEZİ VE KARAKTERİZASYONU - EVLİYAOĞLU, MERVE (Fırat Üniveristesi, 2016)
Bu tez çalışmasında, yeni top tipi metalli ftalosiyaninler 2',10',16',24'-tetrakis[4,4'-{propan-1,3diilbis[nitrilo(E)metiliden]}-2,fenilenoksi] diftalosiyanin dikobalt(II) 2 2',10', 16',24'-tetrakis[4,4'-{propan-1,3diilbis[nitrilo(E)metiliden]}-2,fenilenoksi] diftalo-siyanin dibakır(II) 3 2',10',16',24'-tetrakis[4,4'-{propan-1,3diilbis[nitrilo(E) metiliden]}-2,fenilenoksi] diftalosiyanin dinikel(II) 4 ve 2',10',16',24'-tetrakis[4,4'-{propan-1,3diilbis[nitrilo(E)metiliden]}-2,fenilenoksi] diftalosiyanin diçinko(II) 5 sentezlendi. İlk basamakta 4,4'-{propan-1,3-diilbis[nitrilo(E)methiliden-2,-fenilenoksi]} diftalonitril 1 bileşiği N,N-bis(salisiliden)-1,3-propandiamin ile 4-nitroftalonitrilin (1:2) oranında oda sıcaklığında K2CO3 varlığında kuru DMF de nitro yerdeğiştirme tepkimesi ile hazırlandı. İkinci basamakta, yeni top tipi ftalosiyaninler 4,4'-{propan-1,3-diilbis[nitrilo(E)methiliden-2,-fenilenoksi]}diftalonitril 1 ve uygun metal tuzları ile Co(CH3COO)2, Cu(CH3COO)2, Ni(CH3COO)2 ve Zn(CH3COO)2 çözücüsüz ortamda sentezlendi. Yeni top tipi metalli ftalosiyaninlerin (Co2Pc2, Cu2Pc2, Ni2Pc2, Zn2Pc2) sentezinde 'katı faz ısıtma metodu' kullanıldı. Sentezlenen bileşiklerin yapıları FT-IR, 1H-NMR ve UV-VIS spektroskopi teknikleri kullanılarak karakterize edildi. Anahtar Kelimeler: Top-Tipi Ftalosiyaninler, Köprü Sübstitüentler

Synthesis and Characterization of Ball Type Phthalocyanines In this thesis study, 2',10',16',24'-tetrakis[4,4'-{propane-1,3diylbis[nitrilo(E) methylydene]}-2,phenyleneoxy] diphthalocyanine dicobalt(II) 2, 2',10',16',24'-tetrakis [4,4'-{propane-1,3diylbis[nitrilo(E)methylydene]}-2,phenleneoxy] diphthalocyanine dibakır(II) 3, 2',10',16',24'-tetrakis[4,4'-{propane-1,3diylbis[nitrilo(E)methylydene]}-2,phenleneoxy] diphthalocyanine dinikel(II) 4 and 2',10',16',24'-tetrakis[4,4'-{propane-1,3diylbis[nitrilo(E)methylydene]}-2,phenyleneoxy] diphthalocyanine diçinko(II) 5 was synthesized in two steps. In the fisrt step, dinitrile 1 was prepared by the nitro displacement reaction of N,N-Bis(salicylidene)-1,3propanediamine with 4-nitrophthalonitrile (1:2) in dry DMF as the solvent, in the presence of K2CO3 as the base, at room temperature. In the second step, the new ball-type metallo phthalocyanines were synthesized by the reaction of 4,4'-{propane-1,3-diylbis[nitrilo(E)methylydene-2,-phenyleneoxy]} diphthalonitrile 1 and corresponding metal salts [Co(CH3COO)2, Cu(CH3COO)2, Ni(CH3COO)2 and Zn(CH3COO)2] in the medium without solvent. In the synthesis of new ball-type metallo phthalocyanines (Co2Pc2, Cu2Pc2, Ni2Pc2, Zn2Pc2) were used 'hesting of the solid phase method. The structure of the synthesized compound were characterized using FT-IR, 1H-NMR and UV-VIS spectroscopy techniques. Key words: Ball-type Phthalocyanines, Bridged Substituent.
Synthesis and characterization of ball type phthalocyanines
Keywords: Kimya