Allil, siklopropil alkoller ve 1,5-hekzadien-3-ol'lerin sentezi ve türevleri - Servi, Süleyman; Coşkun, Mehmet; Ahmedzade, Mısır (My University, 1996)
Bu çalışmada, çıkış maddesi olarak değişik allil sübstitüe olmuş klormetil oksiranlar kullanılarak allil, siklopropil alkoller ve l,5-hekzadien-3-ol'lerin sentezi için iki farklı yöntem kullanılmıştır. THF içinde Mg ile yapılan reaksiyonlarda l,5-dien-3-ol'ler yanında doymamış siklik alkoller oluşmaktadır. Metanol içinde Na ile yapılan reaksiyonlarda ise sadece l,5-dien-3-ol'ler meydana gelmiştir. Saflaştırma işlemleri indirgenmiş basınçta damıtma ve kromatografik yöntemler kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Sentezlenen alkollerin kırılma indisi, yoğunluk, kaynama noktası gibi fiziksel özellikleri tayin edilmiş ve değişik türevleri hazırlanmıştır. Bileşiklerin yapılan $^1H-NMR$ , $^{13}C-NMR$ ve IR teknikleri kullanılarak karakterize edilmiştir.
Keywords: Kimya; Organik