YENİ İMİN-OKSİM LİGANDLARININ VE METAL KOMPLEKSLERİNİN SENTEZİ VE YAPILARININ AYDINLATILMASI - KÖKSAL, HÜSEYİN (Fırat Üniveristesi, 1999)
DOKTORA TEZİ YENİ İMİN-OKSÎM LİGANDLARININ VE METAL KOMPLEKSLERİNİN SENTEZİ VE YAPILARININ AYDINLATILMASI Hüseyin KOKSAL Fırat Üniversitesi Fen Blimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı 1999, Sayfa: 105 Bu çalışmada, hidroksi Schiff bazı içeren dört yeni imin-oksim ligandı, S,S'-Bis[4- hidroksisalisiliden-4-merkaptoanilin] glioksim (H4L1), S,S'-Bis[3-hidroksisalisiliden-4-merkapto anilinjglioksim (H4L2), S,S'-Bis[5-bromsalisiliden-4-merkaptoanilin] glioksim (H4L3), S,S'-Bis[3- metoksisalisiliden-4-merkaptoanilin] glioksim (H4L4) sentezlenmiştir. Bu vic-dioksim ligandları, (E,E)-dikloroglioksimin, 4-merkaptoanilin ve bazı salisilaldehit türevlerinden elde edilen Schiff bazları ile reaksiyonundan hazırlanmıştır. 'H-, 13C-NMR ve İR verileri ile ligandların (E,E)- formunda olduğu tesbit edilmiştir. Ligandların Cu(ü), Co(II) ve Ni(II) iyonları ile mononükleer kompleksleri metahligand oranı 1:2 olacak şekilde [MCHsL*^] formunda elde edilmiştir. Bu komplekslerde, ligand sadece oksim grubunun N,N atomlan üzerinden koordinasyona girmiştir. [M(H3LX)2] komplekslerinin magnetik süsseptibilite ölçümleri metal iyonlarının kare-düzlem ve kare-piramit bir çevrede bulunduklarım göstermektedir. Mononükleer [Ni(H3Lx)2] komplekslerinin Cu(II) ve Co(II) iyonlan ile 1:2 oranında reaksiyonu heterotrinukleer kompleksleri oluşturmaktadır. Magnetik süsseptibilite sonuçlan, kare-düzlem bir merkez atomu ve herbiri tetrahedral olarak koordine olan iki metal için spin-only formülü ile hesaplanan değerlere çok yalandır. Ni(II) iyonu oksim gruplan ile kare-düzlem bir yapı oluştururken, imin gruplan Cu(II) ve Co(II) iyonlan çevresinde tetrahedral bir geometri oluşumu için düzenlenmiştir. Ligandların ve komplekslerinin yapılan elementel analiz, magnetik ve iletkenlik ölçümleri, !H- 13C-NMR, infrared ve elektronik absorpsiyon spektral verileri ve termal analiz verileri (TGA ve DTA) ile karakterize edilmiştir. Anahtar Kelimeler İmin, Schiff bazları, oksim, vic-dioksim, oksim kompleksleri, mononükleer kompleksler, heterotrinukleer kompleksler, 4-merkaptoanilin.
Synthesis and structural characterization of new imin-oxime ligands and their metal komplexes
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Kimya; Chemistry