FORMALDEHİTİN SIÇAN KORTEKSİNDEKİ PREFRONTAL ALANLAR ÜZERİNE OLAN ETKİSİNİN İMMÜNOHİSTOKİMYASAL OLARAK İNCELENMESİ VE BUNA OMEGA-3'ÜN ETKİSİ - ZARARSIZ, İSMAİL (Fırat Üniveristesi, 2003)
Yapılan bu deneysel çalışmada, formaldehitin sıçan korteksindeki prefrontal alanlar üzerine olan toksisitesi immunoWstokimyasal olarak incelendi. Ayrıca meydana gelen nöronal hasar üzerine balık omega-3 yağ asitlerinin koruyucu etkileri araştırıldı. 21 adet erişkin erkek Wistar cinsi sıçanlar 3 gruba ayrıldı. Grup I (kontrol) ratlara 14 gün boyunca intraperitoneal NaCl uygulandı. Grup II ratlara 14 gün süresince günaşırı (10 mg/kg) formaldehit intraperitoneal olarak enjekte edildi. Grup İÜ ratlara ise, 14 gün boyunca günaşırı intraperitoneal formaldehit enjeksiyonunun yaraşıra, her gün balık omega-3 yağ asiti (400mg/kg vücut ağırlığı) intragastrik yoldan verildi. Deney sonunda dekapite edilen ratların beyinleri çıkarılarak nötral formalin solüsyonunda fikse edildi. Sonra dokular parafine gömüldü ve 5fi kalınlığında kesit alındı. Bu kesitler ışık mikroskop ve immünohistokimyasal değerlendirmeler için kullanıldı. Formaldehit enjekte edilen grupta, kontrolle karşılaştırıldığında prefrontal saha apoptotik hücre sayısında önemli bir artma vardı. Formaldehit enjekte edilip omega-3 ile tedavi edilen ratlarda ise, apoptotik hücre sayısının anlamlı olarak azaldığı görüldü. Bu bulgular immünohistokimyasal değerlendirme ile doğrulandı. Sonuç olarak immünoMstokimyasal olarak yapılan bu çalışmada, formaldehit uygulamasının oluşturduğu nöronal hasarın omega-3 yağ asitleri tarafından baskılandığı gösterildi.

In this experimental study, the toxic effects of formaldehyde on prefrontal areas of rat cortex was immunohistochemically examined. Additionally, protective effects of fish omega-3 fatty acids on this neuronal damage were investigated. 21 adult male Wistar rats were divided into three groups. Group I (control) rats intraperitoneally (i.p) received NaCl for 14 days. Animals in group II were injected with formaldehyde (10 mg/kg) every other day for 14 days. Whereas, rats in group in daily received omega-3 fatty acids (400 mg/kg body weight, intra gastric) with i.p injected of formaldehyde every other day for 14 days. At the end of the experiment, the brains were removed and fixed in neutral formalin solution. Then tissue specimens were embedded in paraffin and sectioned in 5ju thickness. These sections were used for light microscopy and immunohistochemical evaluation. In formaldehyde injected group, apoptotic cell numbers of prefrontal area were significantly increased compared to those in control group. Administration of omega-3 fatty acids to formaldehyde-treated rats significantly reduced elevated numbers of apoptotic cells. These findings were confirmed by immunohistochemical evaluation. In conclusion, the present immunohistochemical study has shown that formaldehyde-induced neuronal damage was supressed by omega-3 fatty acid treatment.
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Morfoloji; Morphology